Иво Инджев: Бих искал да съм авторът на най-краткото описание на рашизма в наши дни, но не съм.

Ето и нейната дефиниция за руския фашизъм чрез кратко припомняне на някои от фактите.

Бих искал да съм авторът на най-краткото описание на рашизма в наши дни, но не съм. Отдавам дължимото на младата руска журналистка Елена Костюченко ( на снимката) от закрития вече опозиционен вестник “Новая газета”. Тя напуска Русия след нападението срещу Украйна, но решава да се завърне и започва задочна полемика с напусналите си съмишленици, отвратени от днешна Русия, с аргумента, че с фашизма трябва да се води борба в самата Русия. Иска да покаже, че не всички руснаци с опозиционни възгледи, бягат.

Ето и нейната дефиниция за руския фашизъм чрез кратко припомняне на някои от фактите.

В нашата страна имахме първата чеченска, втората чеченска, петдневната война с Грузия, Донбас, Сирия. Имахме Норд-Ост, Беслан, имаме Чечня. В нашата страна 177 инвалиди са затворени в концлагери. В нашата страна ЛГБТ са “социално неравностойни” от 2013 година, Свидетелите на Иехова ги тикат в затвора заради вероизповеданието им. У нас измъчват и убиват чрез мъчения – в полицията, в колониите, в затворите. Имаме вечен президент, култ към личността,църква, която се е сляла с държавата, политически терор, държавна пропаганда. Имаме фашизъм – и това не се е случило през последните няколко месеца”.

Последното изречение е адресирано към “внезапно” прогледналите руски интелектуалци…

Да припомня, че легендарната с критиката си срещу Путин и режима му  Анна Политковская, разстреляната в предверието на московското й жилище  журналистка от същия вестник, беше написала още преди 19 години, че руският народ е склонен към фашизъм.

Ето точният цитат от нейния дневник. Отбелязала си е следното на 23 декември 2003 г. във връзка с намерени в Москва в кофи за боклук отрязани глави на мургави кавказци, жертва на масираната расистка пропаганда в Русия срещу кавказците:

“ Такива са резултатите от расистката пропаганда в предизборната кампания. Нашият народ е много податлив на фашистка пропаганда и реагира веднага. По-рано този месец Родина, партията на Дмитрий Рогозин, спечели в москва 15 процента”. ( Анна Политковская “Руски дневник, стр. 56)”

Фашистите, разбира се, не й простиха, а убийството й приписаха на чеченски извършители, но никога не бяха открити и оповестени подбудителите им.

Тъй че “изненадани” могат да бъдат само онези ( и у нас), които или не познават, или не признават същността на руската фашизоидност, или удобно се правят сега на изненадани, когато тя се прояви в изключително зверски вид срещу “братския” украински народ, чието съществуване самият Путлер не признава.

Източник: ivo.bg



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link