Блокадите в София и цялата страна са премахнати

Полиция вдигна блокадите на кръстовищата в София, Варна, Пловдив и Стара Загора

Възстановиха движението по всички кръстовища, които бяха блокирани, съобщават от полицията. Възстановено е преминаването през възловите кръстовища на „Орлов мост“, Ректората и бул.“Цар Освободител“ – пл. „Независимост“. Движението по всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут, съобщават от Столична община.

Вдигането на палатковия лагер на „Орлов мост“ е започнало малко преди 5 часа сутринта в петък.

„Бях тук, всичко беше нормално. Дойде голямо количество полиция“, разказват протестиращи. Според протестиращите ситуацията е била стресираща.  Те твърдят, че има и задържани.

Спецакция на полицията се е провела и в Пловдив, и във Варна.

Пловдивските протестиращи са били изтласкани от кръстовището на Чифте баня около 4 часа сутринта. Те блокираха кръстовището на булевардите „Шести септември“ и „Цар Борис Трети“, което свързва северната и южната част на града, около 20 часа в четвъртък.

„Дойдоха, започнаха да премахват насилствено палатките. Има повредени такива, сигурно има загубени вещи. Написаха ни актове, че пречим на движението по пътното платно“, обясни протестиращ.

Според демонстрантите, преди появата на полицията, на място са се появили и провокатори. Палатковият лагер е преместен на тротоара.

Във Варна ситуацията е спокойна, на място има засилено полицейско присъствие. Протестиращите доброволно са преместили палатковия си лагер пред Общината. Движението във Варна беше блокирано в понеделник, а в петък тя вече падна.

През нощта са били премахнати и палатките на протестиращите в Стара Загора. Те са били избутани от силите на реда в полянките около летището в града. Лагерът стоя около седмица, като протестиращите блокираха напълно движението в района, пропускаха се само линейки и коли със специален режим на движение.

В петък сутрин протестиращи се събраха пред Първо РПУ в София. Там демонстранти са отведени около 5 часа сутринта, за да им бъдат съставени актове за възпрепятстване на движението по пътищата. Отведени са хора от палатковите лагери на „Орлов мост” и на Ректората.

Сред демонстрантите, събрали се пред полицията, са и част от организаторите на протеста – т.нар. отровно трио. Там са и Мая Манолова, както и бившият правосъден министър Христо Иванов. Те се заканиха да направят по-голям протест и по-сериозни демонстрации.

ОТ МВР заявиха, че уважават и гарантират правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната, сочат от полицията.

Оттам отново призоваха както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link