На дискотека по време на пандемия

Все повече специалисти посочват, че отварянето на нощните заведения е било прибързано и на това се дължи големия скок на заразени от коронавирус.

Ангел Кунчев отчете като грешка отварянето на нощните заведения и призна, че е трябвало да  изчакат още малко преди да отворят дискотеките. И според професор Тодор Кантарджиев и шефа на „Пирогов“  професор Асен Балтов увеличаването на броя заразени се дължи на отварянето на нощните заведения.

 

Какъв е проблемът с нощните заведения?

Основният и най-голям проблем е, че там няма как да се спазва определена социална дистанция, тъй като говорим за затворено помещение, в което хората предимно се събират, за да се веселят заедно и да танцуват заедно. Трудно би било дори да се раздалечат компания от компания в самото нощно заведение. Посещаващите дискотеките не би трябвало да носят и маски, тъй като това е заведение, а в заведенията не е задължително носенето на маски. Друг проблем е, че заради силната музика, което е абсолютно естествено, хората се надвикват и се доближават един към друг, за да се чуят, когато искат да си кажат нещо.

 

Разнопосочни съобщения?

Професор Кантарджиев каза пред Нова телевизия: „Надявам се, че хората ще разберат, че трябва да избягват да се събират на закрито, както и да носят маски на закрито”. Но дискотеките и баровете са отворени. Дали младите, които най-често посещават тези места, ще се самоограничат и няма да ходят на дискотеки, при положение, че са отворени? Аз не мисля така, а и това, което виждам подкрепя напълно думите ми.

 

Какво трябва да се направи?

Ако наистина управляващите не искат да налагат строги ограничения и да не се стига до затваряне, то би трябвало да се въведат по-ясни и по-сериозни мерки в самите дискотеки. В заповедта на министър Кирил Ананиев, за връщането на предпазните маски от 00:00 часа на 23 юни, беше вписано, че нощните заведения трябва да работят на 50% пълняемост. Това, обаче, дали се спазва? А как се регулира – все още не се знае.

Професор Кантарджиев в същото интервю каза, че очаква да минем границата от 160 болни на ден и най-вероятно ще бъде прав, защото дискотеките и нощните заведения предполагат нови огнища на коронавирус.

Как ще действа властта? Очакваме да разберем.

Димитър БЕЛОВСКИ



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link