Мутафчийски: нова мода – маските се носят като лигавници

Всеки един, който обявява разхлабване на мерките, трябва да обявява това с изречението, че има ясно съзнание, че това може да доведе до ръст на заболеваемостта.

Това заяви началникът на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски пред Нова телевизия.

В страната бяха взети адекватни мерки и навреме, но без достатъчен контрол по изпълнението им, заяви Мутафчийски и посочи, че това не е отговорност на оперативния щаб към изпълнителната власт. Той призна обаче, че и все пак нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс и всеки един трябва да има съзнанието за това.

В момента ние преживяваме втори, нисък пик след първия в началото на април месец. Сега дори катерим и то доста сериозно, бяха думите на Мутафчийски.

Ние, българите, не сме стояли затворени, за разлика от сърби, гърци, италианци, германци, французи. Мутафчийски така и не е разбрал кое точно не е станало ясно по отношение на излизането и разходките. „При нас едни от най-либералните мерки дадоха много добри резултати. На път са съвсем да се провалят„, заяви Мутафчийски и посочи, че в момента се забелязва възцаряване на идеята нищо да не спазваме. Сутринта отброил 20 – 25 изобщо без маска, 7-8 души, които носят по новата мода маската като лигавник и само една възрастна жена, която носи маска като по инструкция.

Не мога да споделя този оптимизъм който струи навред, заяви Венцислав Мутафчийски.

Според него отварянето на парковете може да ни изиграе лоша шега и той никога не е споделял мнението, че парковете и градините са животоспасяващи за нацията. Притеснителното е събирането на големи групи млади хора с бири в ръка, събирането на повече от двама души, включително и майки. Мутафчийски е сигурен, че това ще се случи.

По отношение на учениците и възстановяването на учебната година, Мутафчийски обясни, че има два варианта, които са обсъждани – или само най-малките, или само най-големите. Иначе системата няма по никакъв начин да издържи при спазване на изискванията за разделяне на групи, двусменен режим, дистанция и т.н. Най-малкото няма толкова много учители в страната.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link