Турция с най-много заразени с коронавирус в Близкия изток

Турция е седма в света по брой на заразените и на първо място в Близкия изток

надминавайки Иран, който беше една от най-тежко засегнатите страни в предишните седмици. В Турция обаче е значително по-нисък броят на смъртните случаи в сравнение с Иран.

Днес към броя на заразените в Турция се добавиха нови почти 4000 души.

Починалите от вируса в Турция вече са 2017 души, от тях 127 са загубили живота си днес.

Председателят на Турския лекарски съюз д-р Синан Адъяман посочи, че статистиките на здравното министерство се базират на PCR-тестове и не отчитат хората, чиито тест е отрицателен, но въз основа на клиничните данни може да се смята, че са заразени. Той отново призова здравните власти да прилагат кодовете на Световната здравна организация по отношение на докладването на броя на пациентите.

В опит да ограничат разпространението на епидемията, властите за втора поредна събота и неделя наложиха забрана за излизане на улицата в 30 големи общини и град Зонгулдак. 600-хилядният Зонгулдак е миньорски град на черноморското крайбрежие. Той е на шесто място по общ брой на заразените, но на първо място по смъртност. Заради местната минно-добивна индустрия и защото на 1,5 кв. км. са разположени 7 ТЕЦ-а, около 60% от хората в района са с белодробни заболявания, което ги прави особено уязвими за новия вирус.

Както и през изминалите почивни дни, и сега имаше куриозни случаи във връзка със забраната за излизане на улиците. Полицаи преследваха около 30 минути младежи, които не са си останали у дома в Анталия. В бурса мъж беше глобен за втори път, след като и миналата седмица е напускал дома си по време на забраната.

За пръв път от години истанбулчани с просто око можеха да видят заснежените върхове на планината Улудаг край Бурса. Това е най-високият връх в западна Турция. Причината той да се вижда от мегаполиса е изчистилият се от замърсяването въздух.

Властите взеха решение за налагане на висок данък върху конзолите за видео-игри, което доведе до недоволството на някои потребители на социалните мрежи.

Централната банка на Турция води преговори с други централни данни за суапови парични обмени. Това съобщи ръководителят на институцията Мурат Уйсал. При суаповите сделки се взема на заем една валута и на отсрещната страна се дава на заем друга валута. Това изкупуване на определени обеми чужда валута е един от инструментите, които позволява на централните банки да маневрират по време на криза.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link