„Дънди Прешъс Металс“ проучват огромна част от Старозагорско за добив на злато

Мястото е предоставено на частния инвеститор „Дънди Прешъс Металс“ EAД и е с площ 156 кв. км., твърди Искра Михайлова от ПП „Възраждане“

На територията на област Стара Загора ще се правят проучвания за добив на злато. Мястото е предоставено за дейността на частния инвеститор „Дънди Прешъс Металс“ EAД и е с площ 156 кв. км. Това заяви Искра Михайлова от ПП „Възраждане“ пред Искра.бг.

По думи на Михайлова администрацията на Община Стара Загора е скрила горепосочения факт, което е в разрез със закона. Тя твърди, че в решението са замесени поне по един началник отдел, един секретар на община, един зам.-кмет и един кмет.

„Територията е огромна – два пъти по-голяма от Пловдив и засяга 4 общини – Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови. От разрешението не става ясно къде точно ще бъдат поставени сондажите. Проучванията касаят подпочвените води, по тази причина няма и голямо значение къде ще се извършват, защото крият рискове за природата.“

Михайлова уточни, че изследванията и добивът на злато и ценни метали могат да причинят замърсяване на околната среда и да променят релефа. Питейната вода в Стара Загора е от подпочвени води, а не от язовири, което ще доведе до големи проблеми за жителите:

Решението е дадено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и е в сила от 13 декември 2019 година. Обнародвано е Държавен вестник – бр. 6, от 21 януари 2020-та година. Според него ĸoмпaниятa ще вложи за срок от три години минимум 470 000 щатски долара в проучвателни дейности.

Площта „Свети Никола“, която е определена с гранични точки, съгласно приложението, обхваща следните райони:

  • Община Стара Загора – село Пъстрово;
  • Община Казанлък – село Бузовград, село Горно Черковище и село Средногорово;
  • Община Павел баня – село Турия;
  • Община Братя Даскалови – село Славянин и село Горно Ново село.

Михайлова уточни, че на сайта на Община Казанлък и Община Павел баня е имало публикувана информация по случая. В Община Стара Загора решението не е станало публично достояние, не е достигнало до гражданите и самата тя се е натъкнала на него съвсем случайно:

„Това ме възмути безкрайно. Говорим за огромна инвестиция и най-малкото общинските съветници трябва да бъдат информирани. Темата е можела да бъде дискутирана от декември до март. Сега нямаме време да реагираме и да обжалваме, което е най-притеснително за нас“, заяви Михайлова.

Михайлова сподели и друг любопитен факт:

„Решение има, но все още не съществува подписан договор или такъв не е публикуван. Това създава допълнителни въпроси – дали ще бъде отменено, има проблеми по документите или се случва нещо различно“.

От Искра.бг са потърсили становище по случая от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Негов представител е обещал отговор в най-кратки срокове, но до този момент не е получена обратна връзка.

Автор: Гергана Ватова, Искра.бг



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link