Светият синод реши: От светото причастие никой не може да се зарази

Всички храмове в страната остават отворени и в тях ще се извършват богослужения

а начинът на преподаване на светото причастие остава непроменен с едно условие: свещениците ще дават причастие на християните, които са се изповядали при тях и ги познават лично, съобщи старозагорският митрополит Киприан.

Това стана ясно от изявление на Светия Синод, след срещата между българския патриарх Неофит, епархийските митротополити, вицепремиера Томислав Дончев.
На въпрос ще се използва ли сребърната лъжичка за светото причастие митрополит Киприан отговори: „От светото причастие никой не може да се зарази. Може да се зарази човек от човека, затова трябва да се спазва дистанция“.

Светият Синод е запознал днес Щаба с взетите си решения, а именно: призовават вярващите християни да останат по домовете си.
Всички храмове остават отворени. Ще се използват дезинфектанти, подовете на храмовете ще се почистват, иконите ще се забърсват, местата за сядане ще се почистват на няколко часа, килимите ще бъдат остранени, напоени стелки с дезинфектанти ще се поставят на входовете на храмовете. Църковните служители ще използват лични предпазни средства – маски и ръкавици.

Опелата ще се извършват на открито, при присъствието само на най-близките. Кръщенетата и венчавките ще се извършват с ограничен брой хора.

Светият Синод отправя молитва за правителството, лекарите, медицинските сестри, магазинерите, служителите на транспорта, и всички които са изложени на риск, заяви митрополит Киприан. Той благослови усилията на държавните институции за справяне с кризата с коронавируса.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link