Без секс по време на карантината

Предава ли се коронавирус по полов път?

Заради увеличаващите се случаи на COVID-19 все повече хора се притесняват от зараза. Такива опасения има и за секса, затова в. „Mirror“ потърси експертно мнение.

Известно е, че вирусът се предава чрез пръски вода или секрет от носа и устата, ако го съдържат.
„Тъй като този щам е нов, не знаем точно как преминава заразата от човек на човек. Известно ни е обаче, че подобни болести се разпространяват чрез кихане и кашляне и пръските от тях. Специалистите мислят, че това важи и за COVID-19, но изследванията продължават“, каза д-р Симран Део.

„Официалните насоки от Британската здравна служба са да бъдат избягвани контактите със заразени. Епидемиолозите насърчават хората да ограничат и избягват физически прояви на обич, докато не бъдат установени начините, по които се разпространява новият коронавирус. Затова сексът със заразен или с човек под карантина определено не се препоръчва. Вирусът може да се разпространява и преди появата на симптомите. Макар и да няма доказателства, че телесни течности като спермата и вагиналните секрети предават коронавируса, винаги е добре сексът да е безопасен и да се използва презерватив. Това предпазва и от предавани по пол път болести, и от нежелана бременност„, заяви д-р Симран Део.

Има и други препоръки. Д-р Джъстин Лехмилър напомни, че съществуват алтернативни форми на секс – секстване, киберсекс, телефонен секс. Всички те избягват риска от зараза с новия коронавирус и очевидно от венерически болести.
Добре е да се спазват препоръките за социално дистанциране, предава БТА. Ако ги следваме, любовните срещи ще трябва да почакат, докато премине пандемията.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link