Xiaomi пуска над 10 5G телефона през 2020 г.

Брандът губи позиции в родния Китай, но е един от най-бързо развиващите се в Европа

Китайският производител на телефони Xiaomi Corp планира да пусне повече от 10 5G телефона през 2020 г. Това каза изпълнителният директор на компанията Лей Джун в неделя по време на интернет конференция във Вужен, предава Reuters.

Изказването на Лей идва в момента, когато компанията е изправена пред силна конкуренция у дома, след като Huawei увеличи натиска си в Китай.

Миналия месец Xiaomi пусна на пазара Xiaomi Mi 9 Pro, първият телефон с 5G-поддръжка за местния пазар. По думите на Лей търсенето му е надхвърлило очакванията и дори е причинило проблеми по веригата за доставки. Доброто приемане на телефона обаче стимулират бранда да лансира 5G устройства за моделите си от висок, среден и нисък клас през идната година.

„Хората в бранша се опасяват, че догодина 4G модели няма да се продават, това е стъпка, която нямате друг избор, освен да предприемете“, коемнтира Лей. „Затова се надяваме, че операторите могат да ускорят разширяването на 5G базови станции“, добави още той.

Китай е една от малко страни, където 5G мрежи вече съществуват и в създаването на които активно и целенасочено се инвестира.

Що се отнася до Xiaomi, цената на акциите ѝ постоянно намалява през изминалата година на фона на увеличаващата се конкуренция на мобилния пазар в Китай. През септември компанията обяви, че планира обратно изкупуване на дял от 1.5 милиарда долара.

През второто тримесечие на 2019 г. Xiaomi държи 11.8% от пазара на смартфони в Китай, което е спад спрямо година по-рано, когато тя притежаваше 13.9%, сочат данни на изследователската фирма Canalys.

Спад в обема на продажбите претърпяха всички китайски марки. Една от основните причини е засиленото присъствие на местния пазар на Huawei – технологичният гигант е изправен пред международна криза на фона на търговската война САЩ-Китай, в която Вашингтон го използва като мишена. Базираната в Шънджън компания (която е производител номер 1 на телеком оборудване и номер 2 на смартфони) бе включена в „черния“ списък на САЩ, ограничаващ правото на американските играчи да ѝ продават продукти и услуги, а включването на технологиите ѝ в бъдещи 5G мрежи е под въпрос на много места по света заради натиска на администрацията на Доналд Тръмп, която твърди, че марката е опасна за националната сигурност.

Въпреки всичко Xiaomi се радва на успех в Европа, където все още е в ролята на нов играч. Пазарният дял на компанията в региона през второто тримесечие на 2019 г.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link