В Стара Загора заработи коронавирус лаборатория

Вече работи лабораторията за изследване на проби за коронавирус

Те е създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб.
Сформирането и оборудване на звеното е резултат от екипната работа на ръководителите на Тракийския университет и Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Проф. д-р Стоян Киркович“ доц. д-р Добри Ярков и проф. д-р Йовчо Йовчев.

„Очакваме всеки момент да постъпят проби, имаме готовност до края на седмицата да обработим до 50 проби и да ги пуснем за анализ. Разполагаме с Real time pcr – апарат, най-съвременен, с който в рамките на 2-3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, тоест реалното изследване може да бъде готово за около 5-6 часа“, уточнява доц. Светла Ангелова, ръководител на вирусологичната лаборатория.

От Медицинският факултет и Ветеринарномедицинския факултет са предоставили по един ламинарен бокс за лабораторията, а останалото оборудване е осигурено от болницата. Китовете за пробите се предоставят от Министерство на здравеопазването (МЗ). Навременното лабораторно потвърждаване на случаите е необходимо, за да се осигури бързо и ефективно издирване на контактните, прилагане на противоепидемични мерки и мерки за контрол на инфекциите и събиране на необходимата епидемиологична и клинична информация, както сочат националните препоръки, посочва „Актуално“.

Лабораторията за изследване на COVID-19 в Града на липите ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link