1 лев вече е 9 турски лири

Това е много изгодно за българите, които отново ще залеят пазарите в Одрин, коментират посветени.

Валутната криза в Турция може да се влоши след силно изчерпаните резерви на централната банка. Нов спад от 9% в турската лира този месец, предизвика опасенията на инвеститорите, че в страната може да назре нова криза. Днес БНБ обяви обменния курс за един лев, на 9.06 TL., пише „Марица“.

Това е много изгодно за българите, които отново ще залеят пазарите в Одрин, коментират посветени. Валутната криза в Турция ще се влоши, тъй като нетните резерви на централната банка паднаха до отрицателните 55 милиарда долара, след като се приспаднат сделките за валутни „суапове“ с местни банки. Това твърдят експерти пред Ройтерс.

Дали правителството на президента Ердоган може да избегне пазарните сътресения само броени месеци преди очакваните президентски избори през 2023 г, е въпрос, който може да има големи последици за перспективите му за преизбиране.

Последният спад на лирата тази година е с 20%, а в съчетание с покачващите се световни цени на енергията и храните допринесоха за инфлацията да достигне близо 74 на сто.

Властите успяха донякъде да предотвратят сериозната валутна криза през декември, като продадоха валутни резерви и създадоха специални банкови сметки, защитаващи спестителите и корпорациите от голямото обезценяване на лирата в опит да възпрепятстват натрупването на щатски долари, евро или злато. Правителството на Ердоган казва, че последиците от войната в Украйна са забавили усилията за балансиране на текущата сметка на страната. Централната банка и финансовия министър твърдят, че инфлацията ще бъде овладяна до края на годината.

Все пак високите цени на енергията и храните, заедно със спада на лирата и 50% ръст на вътрешните заеми, тласкат инфлацията към трицифрено число, предупреждават експерти. Миналата седмица обаче централната банка остави лихвените проценти недокоснати на 14%, въпреки високата инфлация. Съществуват и подновени опасения относно оспорваните отношения на Турция със Запада, след като Ердоган каза, че ще наложи вето на предложенията на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, като ги обвини, че укриват терористи, свързани с незаконни кюрдски сепаратисти.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link