САЩ нямат нито един унищожен танк M1 Abrams от вражески огън

Танковете M1 Abrams, които изпращат САЩ в Украйна, са едно от най-съвършените оръжия за фронтови сражения.

Общо 9 унищожени танка – 7 от приятелски огън и 2 нарочно повредени непоправимо, за да не бъдат пленени от врага.

Нито един унищожен от вражески огън.

Това е официалната статистика на бойното кръщение на американските танкове M1 Abrams (Ейбрамс, M1A1). Кръщението е в операция „Пустинна буря“ – първият път, когато САЩ влиза в Ирак, след като покойният иракски диктатор Саддам Хюсеин се надценява и атакува Кувейт. По онова време, що се отнася до танковете най-елитните части на иракската армия са въоръжени със съветски модели – Т-72, предаде Актуално.

Според различни данни, тези танкове не са точно със способностите на истинските Т-72, защото са износ извън тогавашния СССР, а и се считат за доста остарели – до 20 години. Но въпреки това, говорим за оръжие, което се е считало за еталон на съветската промишленост. Този модел танкове се ползва от Руската федерация и сега, във войната в Украйна. А „Ейбрамс“ изглежда пак ще се изправят срещу тях:
Буквално за 36 часа обаче танковите части от армията на Саддам са премазани. Най-важната причина е проста – M1A1 стрелят в обхват от около 2500 метра, докато иракските Т-72 – на 2000 метра. Освен това, защитата на американските танкове се оказва далеч по-добра от тази на съветския модел, използван от Ирак.

В специализиран американски държавен доклад изрично е посочено, че няколко танка M1A1 са понесли директни удари от стрелба на Т-72 и пораженията са били минимални. Има описано и свидетелско описание за уцелен M1A1 от 2000 метра, като единият снаряд е отскочил от бронята, а другият се е заклещил в нея. Два американски танка са попаднали на мини, които са избухнали, но машините са понесли минимални щети, а екипажите им не са пострадали изобщо. Всъщност, National Geografic посвети специален филм на танковата битка в Първата война в Залива. Над 3000 танка, подкрепени от пехота, атакуват Ирак откъм Саудитска Арабия, докато армията на Саддам чака инвазия с морски десант през Кувейт. От тях 1900 са M1A1. Всеки от тях е с екипаж от четирима души – танкист-шофьор, артилерист-зареждач, артилерист-мерач и командир на екипажа.

Първото голямо изпитание е времето – случва се така, че вали много и теренът буквално става ужасяващ. Но първоначалният сблъсък е с иракски части, които са наборници и неособено опитни. Победата е толкова бърза, че дори американското командване е изненадано, а стратегията е начертана – пробив с всички сили, колкото се може по-навътре в иракска територия, преди да се стигне до наистина организирана съпротива. А първата истински ужасна битка е посред нощ, когато Първа пехотна дивизия, Трета бригадна и Втора танкова дивизия се сблъскват с Иракската републиканска армия. Иракчаните обкръжават танковете и буквално опитват да ги вземат на абордаж, с пехота, като западните танкисти се затварят вътре, а колегите им в съседните танкове стрелят с картечници по атакуващите иракски войници – касапница. Следва битката при хълмовете на Медина. Там 348 M1A1 сломяват съпротивата на елитните войници на Саддам Хюсеин.

В тази битка участват общо над 3000 военни превозни средства от двете страни. А „Ейбрамс“ имат такова огнево превъзходство срещу иракските танкове и бронирани мащини, че стрелят без практически да бъдат застрашени.

Какво ще се случи в Украйна, ако САЩ наистина дадат на Киев M1 Abrams – предстои да видим. 33 години по-късно техническото ниво със сигурност не може да е същото (снаряди, брони и т.н.), но само на бойното поле ще си проличи кой кой е.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link