Масови протести в Унгария срещу Орбан (ВИДЕО)

Хиляди хора протестираха пред сградата на парламента с искане за оставката на главния прокурор и премиера

Това стана след публикуването на аудиозапис с доказателства за корупция в унгарското правителство, съобщава Reuters. Протестиращите преминаха от главната прокуратура към парламента, крещейки „Оставка, оставка“.

Възможно ли е обаче да се разклати почти едноличната власт на министър-председателя, който стои начело на страната в последните 14 години, печели 4 пъти избори и има 2/3 от местата в парламента?

За някои източноевропейци Орбан е модел за „твърда ръка“ в държавното управление – човек, който не се „навежда“ нито пред американците, нито пред Брюксел.

Навежда се единствено пред Владимир Путин – но последното е добре пазена тайна от медиите в Унгария, за които най-доброто, което може да се каже е, че са напълно зависими от държавната власт.

Петер Маджар, бившият съпруг на бившия министър на правосъдието Джудит Варга, говори пред протестиращите. Именно той публикува аудиозапис, в който бившата му съпруга признава за заговор за прикриване на корупция в унгарското правителство.

Маджар потвърди намерението си да създаде собствена партия, която да „предизвика Орбан“ на местните избори и изборите за Европейски парламент през юни. „Унгарците ви благодарят, че дойдохте днес с хиляди…, за да кажете достатъчно на властите“, каза Маджар.

Прокурорите казаха в изявление, че ще анализират записа, който Маджар твърди, че е записал през януари 2023 г., както и че ще бъдат събрани допълнителни доказателства.

„Правно и физически е невъзможно да се намесят в документите на прокуратурата“, се казва в изявлението.

Обвиненията идват в политически чувствителен момент за Орбан преди изборите за Европейски парламент през юни и следват скандал със сексуално насилие, който миналият месец свали от власт ключови политически съюзници на Орбан – президентът Каталин Новак и министърът на правосъдието Юдит Варга .



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link