Проф. Николай Слатински: Путин наистина не си дава сметка каква, казано по пернишки, мотика е настъпил!

Той има притъпени сетива за реалността и действително понятие си няма какво се случва и какво го очаква.

За огромна част от света той вече не се възприема като влиятелен лидер на относително демократична държава.
Русия е опетнена и опозорена изключително силно и непоправимо. Не е далеч времето, когато ще започне масово прекратяване на контактите и сътрудничеството с нея.
Путин е все по-масово възприеман като човек с остри психически дефицити, като не съвсем нормален, като неконтролируем самодържец и военен престъпник.

Путин окончателно е загубил своята легитимност, респекта към себе си. Аз не си представям как някой уважаващ себе си политик ще му подаде повече десница и ще стисне ръката му, по която има украинска кръв. Кръв на украински деца. Зверствата, които армията на Путин извърши са безпрецедентни и непростими. Заради тези зверства Русия ще бъде сочена с пръст и укорявана от човечеството и Историята. А за Путин ще се мисли като за един от големите политически демони в човешката цивилизация.

Ние виждаме, че конфликтът между Русия и Украйна, лениво и с апатия разглеждан от Запада покрай Крим като напълно неправилно поведение на Русия с частично разбираеми основания, както и непризнатото смиряване на Запада при окупацията на част от Донецк, само за седмица след бруталната военна агресия на Путин срещу суверенна, нормална, търсеща мястото си в Европа и културна държава, вече не се разглежда като регионална междусъседска разпра, не се измерва с политически категории и трудно разбираема за самодоволна Европа смесица от постсъветски, исторически наследени, енергийни, икономически, финансови, етнически, религиозни, лингвистични и други измерения, а се пречупва през цивилизационната призма.

Всеки може да е ляв или десен, богат или беден, централноевропеец или периферноевропеец, католик или протестант, бял или „цветен“, демократ или не-до-демократ, някакъв или всякакъв, може и да гледа на нещата и процесите от различен ъгъл, и така да е pro или contra за каквото и да било.
Но тук ордите и башибозуците на Путин преминаха всякакви разумни граници на европейска територия.

Те избиват деца, жени, болни хора, свещеници, медицински персонал. Те бомбардират детски градини, училища, университети, болници, административни сгради, медийни централи.
Те действат като освирепели главорези, като алкохолизирани бабаити, като дрогирани мутанти. Да, може повечето от тях да са отделно най-обикновени и не знаещи къде са попаднали руски момчета, но заедно с тях и сред тях има изверги и тези изверги със заповедите на Путин вършат злините, които създават крайно грозна представа за путиновата армия.

И понеже тази представа е изключително грозна, и понеже престъпленията на путиновата армия са срещу вечните ценности на нашата цивилизация,
То толкова силно и всеобщо се надигат гласове на възмущение и осъждане – буквално отвсякъде! Наистина неочаквано отвсякъде!
Папата, нобеловите лауерати, звезди на изкуството, културата и спорта, международни организации, транснационални компании, национални банки – всички осъждат, всички предприемат наказателни мерки и санкции.

Аз за моите 66 години не помня друг път да е имало такова глобално осъждане, такова глобално възмущение, такова глобално презрение, такова глобално омерзение.
Оказа се, че Западът, който като че бе престанал да се бори за ценности, разбра – защитата на Украйна не е само защита на една отделна държава, нападната от кремълското чудовище.

Защитата на Украйна изведнъж се превърна в защита на ценностите на нашата цивилизация.
Защитата на Украйна е демонстрация, че всяка отстъпление от общовочешките, от цивилизационните ценности си има предел и неизбежно идва мигът, в който ако ти допуснеш и тази черта да бъде премината без да се съпротивляваш, без да се бориш, като се смириш и отстъпиш още крачка зад нея, то тогава тези ценности вече няма да съществуват.
Западът имаше остра необходимост да осъзнае, че е в отстъпление, което застрашава неговото съществуване.

Путин затова е толкова безумен и аягресивен – защото е убеден, че Западът вече е от Венера, докато той, Путин е от Марс. Че Западът е една всеобща либерастия с меки китки и подгънати колене, предпочиташ пред борбата изнасилването, стига да се изпитва удоволствие от него.
Видни умове през последните десетилетия предупреждаваха, че пренебрегването от Запада на каузите, на ценностите, на принципите, на нормите на цивилизацията, вглеждането в пъпа на собственото си удоволствие, на собствения си хедонизъм и малко по-надолу от този пъп, живеенето заради потреблението и самозадоволяването, игнорирането на същностни опори и репери на нашата цивилизационна същност ще доведе до истинския край на Запада.

Западът имаше катастрофична нужда от осъзнаване, от освестяване, от съвземане и от възземане. Даже се бяха появили съмнения, че той вече не е способен да се осъзнае, да се освести, да се съвземе и да се възземе, а тихо и самодоволно, в разяждащи страсти и оскотяващи сласти ще залязва, този път наистина ще залезе.
И тук кремълският военен престъпник и монстър прекрачи всякакви прагове на разумното и обоснованото, на мислимото и допустимото. Той даде повод на Запада да си спомни, че нашата човешка цивилизация е съгладена най-вече с неговите усилия, открития, битки и разбирания за добро и лошо, красиво и некрасиво, законно и незаконно, честно и нечестно, вярно и невярно, правилно и неправилно – основно след епохата на Просвещението и вековете на индустриализация и технологичен напредък.

Западът няма патент, няма нотариален акт за собственост върху човешката цивилизация, но той има кауза, мисия, има дълг, има отговорност към нея и трябва да направи максималното, за да оцелеле и да се възроди тя.
Западът не е намерил човешката цивилизация на пътя и той не може да не се бори за нейното настояще и бъдеще.
Но ето, че за това настояще и бъдеще се появи екзистенциална заплаха – кремълският социопат с ядрени ракети. Затова се захвърлиха всички второстепенни, смятани досега за първостепенни различия. Светът настръхна, Западът се събуди. Прави са тези, които твърдят, че битката за Украйна има цивилизационни измерения. Тя е битка или-или със Злото.

Когато довчера се говореше за най-големите заплахи за света, винаги се сочеха терористическите групи, тези недържавни или псевдодържавни мрежи, които могат да се сдобият с оръжия за масово унищожение. Но ето, че се намери държава, която притежава такива оръжия, а на върха ѝ стои един болен физически и психически човек, който е неконтролируем и може заедно със себе си да завлече и света в бездната – чрез оръжията за масово унищожение, които са под неговата еднолична власт.

Казано накратко, безумията на Путин в Украйна потресоха човечеството не само сами по себе си и не само от нашата масова жал за украинския народ.
Тези безумия предизвикаха такъв всеобщ потрес, защото стана ясно, че светът ще бъде изкюлчително несигурен ако Путин разбере, че може да си позволи всичко – има си огромна армия, с която да смаже всеки наоколо и никой няма да може нищо да му каже, защото Путин ще му размаха ядреното куфарче с пръст върху червеното копче.

Ето защо очаквам следните четири неща:
1. Дори Киев да бъде превзет, Украйна няма да бъде изоставена и солидарността с нея подкрепата за нея ще нарастват. Украйна няма да бъде дадена и предадена само защото сме били поставени пред свършен факт и там се вее руското знаме.

2. Възмущението и презрението спрямо Русия ще продължават да нарастват във все по-широк международен мащаб, ще бъдат скъсвани всякакви отношения с Русия във всякакви организации, санкциите ще се затягат и ще започнат постепенно да дават ефект.

3. В кръга около или сравнително около Путин вероятно ще се намери човек, на когото му стиска и ще се възпротиви на политиката на Путин – първо няма шумно да я подкрепя, после ще изказва плахи критики към нея, сетне ще започне да се противопоставя на Путин и накрая ще се разгтраничи напъло от Путин; с други думи ще хване, ако има смелост, шанса, а Западът ще го припознае и ще го подкрепи като алтернатива на Путин.

4. (Вече съм писал за това) висши военни, службисти, полицаи и „висши“ олигарси ще свалят Путин и както обикновено става с диктаторите, ще се разправят физически с него, защото той вреди на тях, вреди на Русия, вреди на бизнеса, вреди на финансите, вреди на региона, вреди на Европа (където са техните деца, съпруги, любовници, пари, движимо и недвижимо имущество), вреди на света.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link