ОБРАТ: ГЕРБ печели изборите според ИРПС

Ако изборите бяха на хартия, ГЕРБ щеше да спечели изборите, сочи изследване на Института за развитие на публичната среда

Ако българските граждани бяха гласували за парламент изцяло с хартиени бюлетини, резултатите може би щяха да се различават от машинния вот миналата неделя и ГЕРБ да са първа политическа сила, БСП – втора, а “Продължаваме промяната” – едва трета. Това подсказват данни на Института за развитие на публичната среда, анализиращи гласуването с машини и на хартия на парламентарните избори на 14 ноември т.г., пише пише „Труд„.

Още през юли, когато изцяло машинно гласуване бе въведено във всички секции с над 300 избиратели, се забеляза спад на гласувалите в сравнение с тези през април. Въпреки това, нито една от институциите отговорни за организацията на изборния процес не работи за дълбочинен анализ на причините за намалената избирателна активност и на практика такъв не бе извършен, отбелязва неправителствената организация.

Гласуване с хартиени бюлетини на 14 ноември т.г. имаше в 2567 секции в страната. Данните от тези секции показват, че в списъците им са били включени общо 326 514 избиратели, а още 20 612 – дописани под черта. Гласувалите в секциите с бюлетини възлизат на 179 993 души, т.е. избирателната активност е била 51.85%. Интересно е разпределението на вота от секциите с хартиени бюлетини за седемте партии и коалиции, получили представителство в 47-ото Народно събрание. Тези политически субекти са събрали общо 157 185 гласа (или 90.47% от подадените действителни гласове).

Анализът на гласовете в секциите с хартиени бюлетини сочи, че в тях категорично печели коалицията ГЕРБ- СДС с 29.07%, следвана от БСП за България с 16.99%. ДПС и спечелилите изборите „Продължаваме промяната“ също имат висок дял в хартиените секции. Най-малък дял от гласовете в тези секции печелят „Демократична България“ и „Възраждане“ – съответно 3.2 % и 2.5%.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link