Акад. Богдан Петрунов: Срамно е, че сме на първо място по глупост

Ваксината не предпазва от разболяване, а да прекарате по-леко болестта.

8% от човешката популация не реагира на ваксина. Имунизират се хора с много увредена имунна система. Умират хората с хронични заболявания, особено хората с диабет. Това заяви в ефира на Нова телевизия имунологът академик Богдан Петрунов.

Що се отнася до антителата, той заяви, че има такива, които показват, че си бил в контакт и такива, които работят. „Няма лимит, които да казва, че ако има еди-какъв си брой антитела – си защитен. Утопия е да каже някой, че еди-кой си титър е защитен. Не знаем титъра на неутрализиращите антитела какъв е“, обясни още той.

На въпрос дали хората с автоимунни заболявания могат да са ваксинират, той заяви: категорично да, ако пациентът е в стабилно състояние – може да го направи, след консултация с лекуващия го лекар. Той поясни, че ако една бременна жена е ваксинирана, то антителата преминават и в детето.

По думите му в зависимост от мутациите най-вероятно ще трябва да се имунизираме или всяка година или на две, три години.

Що се отнася до новите лекарства срещу коронавирус, академик Петрунов заяви, че те ще бъдат ефективни. Трябва да се взима първите 4 – 5 дни и струва около 700$

Срамно е, че сме на първо място по глупост, каза още акд. Богдан Петрунов.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link