Париж под тревога заради К-19: Затварят всички барове, ресторантите със строги мерки

Според бранша 15 на сто от заведенията може и да фалират

В съобщение за пресата, публикувано в неделя, 4 октомври вечерта, министър-председателят обяви преминаването на Париж и неговите предградия в зоната на максимална тревога за период от поне петнадесет дни . Пресконференция в полицейския щаб се очаква този понеделник късно сутринта и ще изясни мерките, предприети в района на Париж.

В този контекст, ограничителните мерки, въведени в края на септември (нивото на събитията намалено на 1000 души, затваряне на барове след 22:00, затваряне на гимназии и спортни зали и забрана за събиране на повече от 10 души) ще бъдат засилени от вторник: в допълнение към предишните мерки и пълно затваряне на барове , всички заведения, отворени за обществеността, ще трябва да се затворят, освен ако „те имат строг и зачитан санитарен протокол“.

Въпреки това беше намерен компромис по отношение на ресторантите: последните ще могат да останат отворени до 22 часа, ако спазват строги противоепидемични мерки (в Париж, но и в Марсилия, където бяха затворени). Допълнителна информация за мерките, предприети в Париж, ще бъде съобщена от префектурата на полицията и град Париж в понеделник, 5 октомври, по време на пресконференция, която ще се проведе сутринта. Ще присъства и ректорът на академията, като ще бъдат обявени мерки, касаещи университетите.

Освен Париж и други големи градове като Лил, Лион, Гренобъл и Тулуза може също скоро да влязат в „червената зона“ на опасност и баровете там да бъдат затворени.

Това е нов тежък удар за сектора, вече дестабилизиран от пандемията. Според основната работодателска организация в бранша – Съюза на хотелиерските занаяти и индустрии (Union des Metiers et des Industries de l’Hoteller – UMIH), около 15 на сто от общо 220 000 заведения във Франция – кафета, барове, хотели, ресторанти, дискотеки и др., може да затворят врати в близките месеци, а 220 000 до 250 000 техни служители да останат без работа, добавя АФП.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link