Хаос на границата между Австрия и Словения

Влязлото вчера в сила изискване за граничен контрол при влизане в Австрия доведе до пълен хаос в неделя през нощта, пише „Дер Щандарт“, цитиран от БГНЕС.

При Караванкентунел връщащите се по родните си места туристи трябваше да чакат до 12 часа, за да се отпуши трасето.

Изданието съобщава, че през нощта е имало предимно германски и холандски граждани, които са се завръщали у дома. Чакащите не са били подготвени за толкова голямо задръстване, което предизвика редица проблеми, между които и ползването на тоалетна. Пътуващите ползваха за целта магистралата. На много хора храната и напитките им свършиха, защото никой не беше мислил, че ще му се наложи да чака цяла нощ пред тунела. За част от хванатите в капана пътници Червеният кръст достави напитки.

Причина за огромното задръстване стана последното решение на правителството да граничните власти да записват личните данни на пътниците, дори и ако те преминават транзитно през Австрия. Предварителна информация по този въпрос обаче не е била разпространена

Граничните служители са отделяли специално внимание на австрийските граждани, които идват от Хърватия, съгласно действащите дотогава указания. А че трябва да бъдат проверявани и транзитно преминаващи, е станало ясно в рамките на съботния ден. Задръстването се е получило, тъй като е трябвало да се записват данните на всички пътуващи.

Транзитно преминаващите трябвада попълват декларации, че само ще преминат през територията на Австрия, а това изисква допълнително време, обясняват от граничната служба.

Рано тази сутрин властите са решили да отхлабят малко строгите мерки за идващите от Словения, което е облекчило донякъде обстановката.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link