По 1500 лева за ексцесии и удар по полицай, но заснето от медии

35 от кръга “Божков” – експолицаи, гардове и счетоводители, разследвани за дестабилизация на държавата

1500 лева се обещават на млади хора, които да предизвикат ексцесии, да посегнат на полицаи. Условие да се получи сумата е медиите да заснемат ситуацията.

Набирането на провокаторите става чрез социалните мрежи или общи познати. По информация на “24 часа” в схемата са замесени и бивши полицаи. Те били топлата връзка между провокатори и доверени хора на Васил Божков. Иначе тарифата е 50 лв. на ден само за участие в протеста.

Те са разследвани по делото за дестабилизация на държавата се разбра при акцията на Специализираната прокуратура и МВР във вторник, се. Сред тях са охранители на обвиняемия хазартен бос, негови приближени, на които се водели фирми, счетоводители, бивши служители на МВР, включително и доскорошен началник на едно от районните управления в столицата. Срещу тях имало събрани СРС-та. Претърсени са 38 адреса. На някои били намерени “разни неща”, обяснява източник, близък до разследването, но без детайли.

До поредните арести на близки на Божков се стига след задържането на четиримата вандали, които провокираха протеста на 14 юли и се опитаха да нахлуят в бившия Партиен дом.

Приближените до Божков са задържани за 24 часа, предстои да се прецени на кого ще бъдат повдигнати обвинения. Разследването започнало, след като в телефоните на двама от хулиганите, които мятали стъклени бутилки и кутии с червена блажна боя по бившия Партиен дом, били открити чатове по “Телеграм”. С тях младежите се събирали на протест, а целта била да има провокации, станало ясно от експертизата на телефона на 22-годишния Дейвид Георгиев. Той е един от четиримата, които бяха задържани за провокациите на 14 юли.

В групата за организация били записани трите имена на всички, които трябвало да отидат на уговорения ден. Инструкциите били за всяване на безредици, било написано и по колко пари ще вземе всеки.

В деня на провокациите в бившия Партиен дом спецпрокуратурата пусна записи на Божков и журналиста Огнян Стефанов, в който обсъждат протестите. В един от разговорите, обвиняемият бизнесмен се възхищава колко лесно се манипулира тълпата в социалните мрежи.

“Изкефи ме как се управлява тълпата по мрежите, правя щаб на протеста”, казва той в разговора си с журналиста, за когото се смята, че е близък и до банкера беглец Цветан Василев.

Малко преди това пък бяха задържани адвокатът Славчо Марков и Веселин Балтов, приближени на Васил Божков. В дома на Марков бяха открити снимки на прокурора Ангел Кънев заедно с главния секретар на МВР и следователката по делото

Източник: 24 часа



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link