СЗО предупреждава: Оздравели от COVID-19 може да се инфектират повторно!

Пациентите може да не развиват имунитет, след като оздравеят от COVID-19

От Световната здравна организация заявиха, че не всички, които са преболедували инфекцията с новия коронавирус, имат антитела, с които да се преборят с евентуално повторно заразяване, и се пораждат опасения, че пациентите може да не развиват имунитет, след като оздравеят от COVID-19, предаде CNBC.

„По отношение на възстановяването и повторното инфектиране, смятам, че нямаме отговори. Това е неизвестно“, посочи д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО, на пресконференция в централата на организацията в Женева.

Предварително проучване върху пациенти в Шанхай е установило, че при някои от тях не се установява имунна реакция с антитела, докато при други тя е много силна, коментира д-р Мария ван Керкхове, водещ учен по COVID-19 в СЗО.

„Отделен въпрос е дали пациентите, които са показали силна реакция с антитела, са имунизирани срещу повторно заразяване“, допълни тя.

Д-р Райън отбеляза, че има въпроси по това дали вирусът може да се активира отново, след като пациентът се е възстановил и тестовете му за Covid-19 са отрицателни.

„Има много причини, поради които можем да видим реактивиране на инфекцията – същата инфекция или с друг инфекциозен агент“, каза още той.

По думите му, като цяло има много случаи на вирусна инфекция, при които някой не е изчистил напълно вируса от организма си. Някои пациенти може да изчистят основната инфекция, но да развият вторична бактериална инфекция.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link