„Сова Харис“: Ген. Мутафчийски на върха със 71%, Борисов – 60%, Радев – 33%, Пеевски – 28%

Изследване на „Сова Харис“ показа, че ген. Мутафчийски стабилно е заел върха на общественото одобрение със 71% доверие

Борисов го следва с 60%, Радев  е изостанал значително с едва 33%, а Пеевски е в първатя десятка с 28% одобрение, което вероятно се дължи на огромната му дарителска дейност в битката с коронавируса.

Запитаните са дали такава оценка на политиците, отговаряйки на въпроса „Какво е Вашето отношение към действията на следните лица, проявяващи публична ангажираност в борбата с разпространението на КОВИД-19?“

Данните са от експресно проучване, проведено от СОВА ХАРИС по поръчка на ИА ПИК в периода 8-9 април 2020 г. сред 800 респондента. Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст.

Резултатите от проведеното изследване потвърждават общото впечатление, че нацията ни реагира адекватно на кризата, предизвикана от КОВИД-19, се казва в анализа към изследването на социолога Васил Тончев.

Около две трети от хората споделят, че стриктно спазват мерките, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Останалите около 1/3 се съобразяват с тези мерки. Едва около 3% заявяват, че не се съобразяват с наложените изисквания.

Преценката за това, дали другите хора около нас спазват ограниченията, е малко по-различна. Преобладаващ е делът на хората у нас, които смятат, че мнозинството спазва и се съобразява с мерките. Според 17% от хората обаче, дисциплината на околните не е добра и мерките не се спазват.

Собствената ни преценка за това, как България се справя със заплахата в сравнение с другите Европейски страни, е, че ситуацията у нас е по-добра. В това са убедени около две трети от пълнолетните български граждани. Когато става въпрос за действията на българското правителство в битката с епидемията, одобрението е още по-високо, като достига до 74%. Дейността на Националния оперативен щаб се оценява в синхрон с тази на Кабинета. Сходството в оценките изглежда естествено, доколкото Щабът представлява подразделение на изпълнителната власт.

На фона на националния отговор на кризата, към който се причисляват управляващите, ролята на опозицията се оценява противоречиво. В разделението на мненията тук като най-масово мнение (37%) се откроява оценката на действията като неконструктивни и неполезни.

При оценката за действията на Президента имаме огледално разпределение на общественото мнение: според 35% действията му са конструктивни и полезни, също толкова не са съгласни с това твърдение. Като имаме предвид, че ролята на Президента по презумпция е да бъде обединител на нацията, разделението на оценката за неговата роля в такъв критичен момент е смущаващо.

Публично известно е, че президентът и премиерът са в постоянен спор относно характера и начина на извънредните мерки. Според широката общественост у нас, позицията на Премиера е по-адекватна, и то в убедителното съотношение 56% към 16%.

Най-трудната част от изпитанието пред всички нас тепърва предстои. А именно, преминаването през пика на заболеваемостта, излизането от кризата и преодоляването на последствията. Очевидно всеки от нас, включително и отговорните държавни мъже, трябва внимателно да си свери часовника.

Доказателство за тежестта на ситуацията е не само разпространението на коронавируса от нов тип, но и регистрираните в изследването заявления на хората, че вече около 8% са загубили работата си, а според други 22% вероятността това да се случи е голяма.

В борбата срещу разпространението на КОВИД-19 активна позиция заемат не само ангажираните политици, но също така публични личности и бизнесмени. Чрез изразено отношение към действията на всяко едно от изброените лица виждаме своеобразна класация на общественото мнение.

Очаквано най-позитивни оценки получават председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов. Голямо впечатление с ангажираността и щедростта си е направил спортистът Кубрат Пулев. Към ролята на вицепремиера Томислав Дончев също има положително отношение. Петата позиция на президента Румен Радев можем да отчетем като сериозно отстъпление.

Също така прави впечатление високото одобрение на изявите на бизнесмените Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, чиято ангажираност явно е забелязана от обществеността.

В рамките на кризисната ситуация значително е нараснало доверието в правителството. По същество, единствено Кабинетът и органите на МВР имат положителен рейтинг, тоест доверието на гражданите към тях е по-голямо от недоверието.

Данните показват и че позитивната оценка към дейността на изпълнителната власт се пренася и към водещата партия в управляващата коалиция.

В момента доверието към ГЕРБ значително надвишава това на останалите основни политически сили у нас.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link