Ердоган и Имамоглу във сблъсък заради Коронавируса

Имамоглу, подкрепян от опозицията, настоява Истанбул да бъде поставен под карантина.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу отново е проблем за президента Реджеп Тайип Ердоган.

Избраният два пъти миналата година Имамоглу, подкрепян от опозицията, настоява градът да бъде поставен под карантина. Ердоган обаче не приема идеята, а гневът на Анкара само нараства от кампания, започната от кмета в най-големия град на Турция за набиране на средства за засегнатите от коронавируса, която централната власт нарича „незаконна“.

„Ще успеем заедно“ е мотото на кампанията, насочена към богатите турци. Ердоган започна своя версия – „Национална солидарност“ – и обяви, че дава заплатата си за седем месеца в полза на тази кауза, към която се присъединиха институции, фирми и политици.

„Няма смисъл от държава в държавата,“ цитира „Ройтерс“ Ердоган с думи, отправени пред представители на Партията за справедливостта и развитие. Никой освен президентството няма право да набира средства, смята той. Кампанията му, както и тази на общината в Анкара (нейният кмет от миналата година също е опозиционер) бяха блокирани от държавни банки.

Още по-голям е проблемът, че Имамоглу настоява на блокадата на Истанбул, град с над 16 млн. жители, като единствена разумна мярка, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса – Турция официално надхвърли 10 хил. потвърдени случая за малко над две седмици. С 214 смъртни случая и 13 531 заразени тя стана една от най-засегнатите държави в света.

От и до страната вече няма международни полети, училища, барове и кафенета са затворени, бяха отменени дори масовите молитви и спортните събития. Жителите на страната – и на Истанбул, а те са една пета от турските – продължават да ходят на работа.

„Истанбул вече е основен център на заболяването“, каза Имамоглу пред FOX TV. „Ако само 15% излязат, това са 2.5 млн. души – колкото някои градове в Европа, които се оплакват от положението си.“



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link