Днес Италия не пее

Италия ще удължи карантината, предупреди очаквано премиерът Джузепе Конте в четвъртък (19 март), ден след като броят на починалите от COVID-19 за един ден задмина китайската статистика.

Броят на починалите от коронавируса на Апенините, 2978 до момента, е на път да задмине този на жертвите на 11 септември. Заразените в Европа са повече от тези в Китай. Около една трета от заразените в Италия са медицинските лица, които се борят на фронтовата линия. 14 363 са пациентите в болница. Оздравели са 4025.

За една нощ починаха 475 – рекорд в сравнение с най-черните статистики по време на епидемията в Китай.

 

Италианците осъмнаха с потресаващите картини на военни камиони, които по тъмно изнесоха ковчези на починали в Бергамо към крематориуми в други 11 града. Местният крематориум работи на пълен капацитет, но не може да поеме повече от 24 трупа на денонощие. И ще има още такива зловещи и мълчаливи колони, тъй като в църквите на най-ударения от епидемията град Бергамо продължават да се пълнят с редици от ковчези. Хора, отишли си без да могат да се сбогуват с близките си, за да не ги заразяват.

Времето за песните отстъпва място на скръбта и мълчанието. Клиповете с пеещите на балконите италианци са сякаш от отдавна отминали времена.

“Време е да спрем да пеем по балконите и да замълчим в знак на национален траур за отишлите си от коварната болест. Ще пеем, когато има добри новини” е новата флашмоб инициатива днес.

Италианските власти се надяват карантината да даде резултат и да забави покачването на “линията на смъртта” не по-рано от няколко дни, но дори и тенденцията да се обърне, карантината ще се удължи с около месец. Факт е, че кривата на разпространението на болестта и на увеличаването на жертвите върви стръмно нагоре.

В Милано все още 40% от населението излиза от домовете си, засякоха тази седмица властите, които са готови да ограничат и спортуването на открито.

Правителството беше забранило всички излизания от дома без съществена причина, но позволяваше на хората да се занимават със спорт. Опитвайки се да наложи спазване на ограниченията, през последната седмица полицията е спряла повече от един милион души и е глобила близо 43 000 за нарушаване на правилата, съобщи МВР.

Властите предупредиха, че ако случаите на нови заразявания не намалеят през следващите дни, те могат да удължат ограниченията и да въведат още по-строги мерки.

В серия от постановления по-рано този месец правителството разпореди ресторантите, баровете и повечето магазини да се затворят до 25 март. Освен това бяха затворени училищата и университетите и беше казано на всички да стоят вкъщи, освен ако излизанията не са крайно необходими, до 3 април.

Въпреки че ограниченията бяха допълнително засилени на 12 март, броят на смъртните случаи се увеличи над три пъти.

Въведени бяха и икономически мерки. Първата финансова инжекция на правителството от началото на седмицата е в размер от 25 милиарда евро.

Правителството в Рим работи върху допълнителни мерки за защита на бизнеса и икономиката, както и за установяване на щит против чуждестранни спекуланти, които атакуват италианската борса и компании. Не е тайна, че задаващата се криза би позволила на геополитически играчи като Китай да купят евтино най-доброто от европейския бизнес.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link