„Мозъкът“ на Черепа е заловен в Австрия! Борис Бекяров знае цялата истина за печелившите от търкането на билетчета

Бизнесменът Борис Бекяров, който е обявен за издирване заедно с Васил Божков

е бил задържан вчера на летището в австрийската столица Виена. Той е наричан „мозъкът на софтуера на Черепа“. Именно Бекяров знае цялата истина за печелившите  от търкането на билетчета – дали са истински или фалшиви.

„Част от лицата, които се излъчват в публичното пространство като спечелили от лотарийни игри, не съществуват реално“, каза завчера наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Борис Бекяров е сред дългогодишните партньори на Божков още от 90-те години. Той е сред съдружниците в „Еврофутбол“. Той е сред първите съдружници в „Еврофутбол“ заедно с Александър Тумпаров, Стефан Найденов (бащата на братята Цветомир и Боян Найденови – семейството подаде сигнали срещу Божков за заплахи, изнудване и за невнесени такси от лотарията през декември).

В момента Бекяров, за когото е издадена европейска заповед за арест, се намира в поделение на австрийската полиция и се очаква българските власти да направят постъпления за връщането му в страната.
Наричаният хазартен бос №1, „гангстер”, известен с прякора си Черепа, Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства.

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че Божков е ръководил престъпна група, изнудвал, предлагал подкуп, подтиквал към престъпления служебно лице и др.
За да бъде върнат арестуван в чужбина в България е необходимо произнасянето на властите в страната, в която е задържан. Досега не е оповестявано двустранно споразумение за правно сътрудничество и екстрадиция между България и ОАЕ.

Председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев е освободен срещу парична гаранция от 40 000 лева. Другият бивш председател на държавната комисия Огнемир Митев обаче остава в ареста, тъй като може да извърши друго престъпление, съобщиха от прокуратурата. Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Според обвинението щетите за бюджета от 500 млн. лв. са нанесени от действията на задържания Митев, който по думите на прокурора не е упражнявал контрол върху приходите от хазарт на Божков.
„10 000 лева (на ден – б. р.). Това е прословутата сума, която е обещавана и предлагана като подкуп. Тя е предлагана и е давана и по отношение на това обвиняемо лице. Той е осъществявал контрол, негови са били решенията. Той е имал правомощия да определи хора, които да проверяват, които да сигнализират, ако има нещо нередно, а той е бездействал през целия период, в който е изпълнявал тази длъжност“, обяви наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Георгиев е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. За обвинението съобщи и главният прокурор Иван Гешев, който говори за хазартната сага в столичния квартал „Христо Ботев“.

Припомняме, че на 29 януари спецпрокурори и полицаи влязоха в Комисията по хазарта и в централата на „Нове холдинг“, която е собственост на Васил Божков.
Полицейската акция имаше и в офис на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата. Беше претърсена и бившата резиденция в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link