Българския Клондайк остана на сухо!

Българския Клондайк – Крумовград остана без вода

Крумовград е град в югоизточна България, който е известен с откритата златна мина в близост до него. През 2005 година канадската компания Dundee Precious Metals обяви откриването на голямо златно находище в района, което предизвика протести от местното население. Хората се боят, че добивът на злато ще замърси тяхното най-ценно съкровище – водата.

Водата е основна необходимост за живота и здравето на хората, животните и растенията. В Крумовград обаче водата е станала рядкост и проблем. От няколко седмици градът страда от сериозен воден дефицит, който се задълбочава с всеки изминал ден.

В началото на кризата местното ВиК дружество твърдеше, че причината за липсата на вода е изгоряла водната помпа, която захранва резервоара за питейна вода. Общинските власти обещаха, че ще бъде осигурена нова помпа и че проблемът ще бъде решен до 23 Август. Това обаче не се случи.

След това се оказа, че проблемът е по-сериозен и че в кладенците, от които се извлича водата, няма достатъчно запаси. Затова беше решено да се присъедини вода от друг кладенец.

В момента водата, която тече от чешмите в Крумовград, е мътна, кална, с жълтокафяв цвят и лоша миризма. Хората я определят като „непитейна“, „негодна“. Много хора са се оплакали от здравословни проблеми, свързани с консумацията или контакта с тази вода, като стомашни разстройства.

Ситуацията в града е сериозна и изисква спешни мерки от страна на компетентните институции. Водата е жизненоважен ресурс, който не трябва да бъде застрашаван от никакви интереси или безотговорност. Хората в Крумовград имат право на чиста и безопасна вода.

Много от жителите на Крумовград си задават резонния въпрос – Къде изчезна водата?

Според много от хората основната причина за липса на вода е Златопреработващата Компания, която освен, че използва по няколко цистерни на ден, пълнени директно от водопреносната мрежа на града, ползва и допълнителни кладенци, изградени по поречието на река Крумовица. Тази компания е канадска фирма Dundee Precious Metals (DPM), която от 2019 година добива злато в местността „Ада тепе“ край Крумовград Според нея, тя има разрешение за използване на 50 литра вода в секунда от реката, което е около 4 милиона литра на ден. Тази вода се използва за обработка на златната руда и след това се връща обратно в реката след пречистване.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link