Граждани искат от главния прокурор забрана на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“

Партия „Възраждане“ да бъде обявена за противоконституционна и разпусната

за това настоява в отворено писмо Българският хелзинкски комитет заедно с подписалите го съвносители и подкрепили го още общо 121 души с гражданска позиция.

„Считаме, че в своята същност дейността на тази политическа партия е насочена към това да разруши гражданския мир и да премахне установения с конституцията демократичен порядък на управление в страната като го замени с властови модел, основан на потъпкване на гражданските права и свободи“, пише в сигнала до и.д. главния прокурор.

В документа се посочват аргументи за все по-отявлени призиви за насилие над политически опоненти и български граждани, които не споделят идеите на „Възраждане“, дават се примери за системни нарушения на конституцията и Закона за политическите партии, груби антималцинствени позиции, действия в явен разрез с установения в Република България демократичен и правов ред.

В сигнала, който „Дневник“ публикува отделно в пълния му обем, са описани десетки примери за закани хора да се пращат в Белене, да се присъединява територия от Македония, атаки срещу кинопрожекции и мирни граждани.

Трайна антидемократична насоченост

В правните съображения на сигнала се посочва, че е налице „трайна антидемократична насоченост на дейността на партията, която намира все по-отчетлив израз в призиви към упражняване на насилие над опоненти на партията или към български граждани, които не споделят нейните политически идеи“.

Според подписалите „Възраждане“ насажда омраза и подтиква към дискриминация на етническа основа, народност или на основата на сексуална ориентация. „Партията официално подкрепя, а нейни активисти използват насилие и заплахи, за да попречат на мирни събрания на български граждани. Действията и изявленията на официални партийни лица са насочени срещу политическия плурализъм“, пише в сигнала до Сарафов и се посочва, че конституцията безусловно забранява такива организации.

Призиви за физическа саморазправа с опоненти

Друг аргумент за закриването на партията е видимата ескалацията на заеманите позиции и употребявания език от „Възраждане“. В тази връзка се посочват примери как формацията напада и спира кинопрожекции, без адекватна намеса на правоохранителните органи. Освен това активистите й призовават за физическа разправа с други политически лица: „тази уродлива сган да бъде унищожена“.

„Считаме, че са налице достатъчно широк кръг от конкретни факти и обстоятелства, които говорят, че политиката на партия „Възраждане“ е насочена към всяване на страх и смут в обществото, подтикване към насилие спрямо инакомислещи български граждани, разрушаване на възможността за политически диалог. В общ план всички тези елементи на политическа дейност недвусмислено изразяват това, че политическа партия „Възраждане“ има за своя крайна и основна цел разрушаване на демокрацията, установена с Конституцията от 1991 година и налагането на нов модел на управление, основан на погазването на основните права на неограничен кръг български граждани, разрушаване на устоите на правовата държава и прибягване до форми на политически репресии и терор“, заявяват БХК и подписалите сигнала.

Те алармират, че част от българските граждани са тласкани от „Възраждане“ към възможно радикализиране. Застрашени са отношенията със съседни държави – с формулирането като елемент на политическа програма на приобщаване територията на други суверенни държави или части от тях към територията на Република България, каквито изявления има по отношение на Република Северна Македония.

Потъпкване на права и свободи

Освен това: Дейността на партията отрича по същество политическия плуразлизъм. Нарушена е Европейската конвенция за правата на човека. Демокрацията е застрашена от системното нарушаване на основни права на гражданите и тормоз над граждани по защитен признак, каквито са етническата принадлежност, народността, полът и сексуалната ориентация. Описани са подробно примери за явна хомофобия и антисемитизъм.

„Намираме, че изявленията на отделни представители на партия „Възраждане“ и на нейния председател Костадин Костадинов ангажират политическата формация като цяло, те са системни и последователни, и са израз на водената политика от партията, а не изолирани изявления на отделни представители“, посочват подписалите сигнала.

С него Сарафов е призован да провери истинността на твърденията и въз основа на тях да поиска обявяването за противоконституционна и разпускането на политическа партия „Възраждане“.

Ако желаете да подкрепите сигнала, може да го направите тук.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link