Die Welt: България – страната, която тайно спаси Украйна

„За да избегне доставките на оръжия по официален път, страната ги дава на страни посредници.“

„Според изчисленията на германската медия така България покрива една трета от нуждите на Украйна, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, e руска собственост“

„Това е историята на тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите. Въпреки зависимостта си от Русия и притесненията от руска агресия България намери креативен начин да застане до Украйна. Зад тази стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев“, пише германската медия и добавя, че „и при налагането на санкции и откъсването от руския газ България пое водеща роля в ЕС“.

Мнозина вече се чудеха какво всъщност иска да прави там. Когато на 28 април 2022 г. министър-председателят на България Кирил Петков замина за Киев, за да увери президента Володимир Зеленски в своята подкрепа, той нямаше какво да предложи. Поне не официално. Коалиционният му партньор в София, Социалистическата партия, се обяви категорично против доставките на оръжие в знак на солидарност с Русия.

Когато Петков и Зеленски най-накрая се появиха заедно пред камерите, те обявиха споразумение, което звучеше доста странно. България ще ремонтира военно оборудване от Украйна. Двамата мъже се усмихваха и се ръкуваха, припомня в ретроспекция в свое разследване Филип Фолкман-Шлук за германския всекидневник Die Welt.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link