Васил Дончев: 8 000 риболовци искат истината за яз. „Студен кладенец“, готвят протести

Риболовци от областите Кърджали и Хасково настояват за изясняване на причината рибата в акваторията на язовир “Студен кладенец“ да измира

твърди пред БТА Васил Дончев, председател на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали.

Той сподели, че рибари му звънят, за да се интересуват ясно ли е от какво продължава трети месец да измира рибата, като изразяват намерение и за протести. „Става въпрос не само за рибари от Кърджали, но и от Хасково и от други райони на страната“, коментира Дончев и допълни, че яз.“Студен кладенец“ е национална дестинация за риболов, като в него е разрешен и нощен риболов. За това се радва на посещения на семейства с палатки и каравани, които, паралелно с риболова, посещават туристическите обекти в региона – Перперикон, Татул и други. “ Гледайки и четейки в медиите, че рибата измира и няма установена причина, сега риболовците от вътрешността на страната не идват“, допълни Васил Дончев.

Той цитира едно от констатациите на РИОСВ – Хасково по извършените от институцията няколко проверки на водоема, според която има завишени количества на pH. „Ако това е така, означава, че има алкална среда и това с проверки лесно може да се установи“, коментира още той. По думите му Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали ще участва в насроченото за 11 юли заседание по темата под домакинството на областна администрация Кърджали. Очаква се да излязат и резултати от изпратени от РИОСВ – Хасково проби в различни лаборатории, които да покажат замърсител или болест е причината за измирането на рибата. Ако причината е болест, до протести няма да се стигне.

За БТА Васил Дончев уточни също, че мъртвата риба е основно шаран и каракуда, но рибари сигнализират и за случи на умрели сомове. Той припомни, че всяка година обектите, издаващи риболовни билети, отделят по Закона за рибарство и аквакултурите 5 процента от печалбата си за зарибяване на водоемите. „Тази година ние в Кърджали решихме да зарибим яз.“Кърджали“, а колегите от Момчилград зарибиха яз.“Студен кладенец“. Като дружество в продължение на 50 години сме зарибявали въпросните два големи язовира в Кърджалийско“, коментира Дончев и допълни, че само в двете ловно-рибарски дружества – в Кърджали и в Момчилград, членуват над 8 000 риболовци.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link