Украински „НЕПТУН” размаза руската морска гордост ракетния крайцер „Москва” (ВИДЕО)

Флагманът на руския военноморски Черноморски флот – ракетния крайцер „Москва” нощеска е бил тежко поразен от украинската армия с ракети „Нептун”.

В ранните часове на деня новината беше потвърдена от руското Министерство на отбраната с четири къси изречения:
„В резултат на пожар, боеприпаси са детонирани на ракетния крайцер „Москва“ . Корабът е сериозно повреден. Екипажът е напълно евакуиран. Причината за пожара се изяснява.“
Към обяд Министерството заяви: „Източникът на запалване на крайцера „Москва“ е локализиран. Няма открит огън. Спрени са експлозии на боеприпаси. Крайцерът „Москва“ остава плаващ. Основните ракетни оръжия не са повредени.”

Руските медии пишат, „че тъй като ракетното въоръжение на борда на крайцера не е повредено, той ще може да продължи да изпълнява бойни задачи по нанасяне на високоточни удари по райони, където в Украйна е съсредоточена военна техника и жива сила.” /цитатът е от най-голямата руска медия „Комсомольская правда”/.

Сега според руски съобщения и тяхното министерство се предприемат мерки корабът да се закачи и да се тегли на буксир към някое пристанище. Ако въобще има кораб – дори да не е потънал, щетите са такива, не най-добре да отиде за скрап.

Смях!!!
Екипажът – евакуиран, пожарът още не е спрян, а само „локализиран”, утешението е, че още не е потънал, ще го теглят на буксир, боеприпасите /ракети/ – детонирали , но „основните ракетни оръжие не са повредени”, твърди руското министерство на отбраната и като хор папагали всички руски медии.
Ударът е нанесен близо край прочутия Змийски остров, където десетина украински граничари отказаха да се предадат пред същия флагман „Москва” и корветата „Василий Биков”, която вече също съществува само в историята. Изстрелването е било някъде от черноморския бряг на изток от Одеса, като по-точни данни не се дават. Според руски източници и спътникови данни двете /или три/ ракети са уцелили ракетоносният крайцер практически на пределната далечина на полета им.

НЕПТУНИТЕ
Ракетите са „Нептун”. Те са изцяло нова украинска разработка с украински турбореактивни двигатели MS-400, украински радари и украинско програмно осигуряване.
Разработката е започнала непосредствено след първата руска агресия /2014/ срещу Украйна. Първото успешно изпитание е на 30 януари 2018 г., а оръжието е прието на въоръжение през 2020 г. Според някои версии то много прилича на руската ракета Х-35, която също се е произвеждала в Украйна /Харков/.
Украинската е по-далекобойна – до 300 км, по-неуявима на радиоелектронни смущения и далеч по-точна. Дължината й е 5.05 метра, тежи 870 кг, бойната й глава е 150 кг, височината на полета й над морската повърхност в крайния участък е няколко метра.

КРАЙЦЕРЪТ „МОСКВА“
Флагманът на руския военноморски Черноморски флот – ракетоносният крайцер „Москва” е проект 1164 „Атлант“. Други два крайцера от този тип са съответно флагмани на Тихоокеанския и де факто на Северния флот /авионосецът му-флагман за пореден път е в сериозен ремонт с неясна година на приключване/
Крайцерът „Москва” е основно модернизиран през 2018-2020 г. Разполага с 16 пускови установки на свръхзвукови противокорабни ракети P-1000 Vulkan. Има и противоподводни и минно-торпедни оръжия, средства за радиоелектронна борба.

Друго негово въоръжение са крилати ракети “Калибър”.
Много развита е системата му за противовъздушна отбрана C-300 Fort. Тя не само пази кораба, но и изпълнява задача да охранява цяла зона /примерно една трета от акваторията на Черно море/, вкл. и защита от балистични ракети.

Екипажът е 518 души. Макар че се съобщава, че изцяло е евакуиран, данни за загиналите не се дават. Но при излизане на кораб от строя изцяло + пожар и детонация на боеприпасите броят им със сигурност е значителен. Евакуацията също не е била лесна и бърза, понеже се твърди, че по това време в района е имало щорм.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link