САЩ гласува дългоочакваната помощ за Украйна в размер на $ 61 млрд. А Европа добави още € 156 млрд.

Въоръжението вече пътува към Украйна и се очаква до дни

Законопроектът с помощ за Украйна на стойност близо 61 милиарда долара трябва да бъде одобрен и от Сената и да бъде подписан от президента Джо Байдън, след като вчера 311 конгресмени в Камарата на представителите гласуваха „за“, а 112 – „против“.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в „Екс“, че е благодарен и на двете партии в Камарата на представителите и лично на председателя Майк Джонсън. „Благодаря ти, Америка!“, каза Зеленски.

„Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да загубят, докато Америка помага за защитата им“, изтъкна украинският лидер.

Президентът Байдън също приветства одобряването на законопроекта от Камарата на представителите.

„Днес членовете и на двете партии в Камарата на представителите гласуваха в името на интересите на националната ни сигурност и изпратиха ясно послание за силата на американското лидерство на световната сцена. В този критичен момент те действаха заедно, за да откликнат на зова на историята, като одобриха едно спешно законодателство в сферата на националната сигурност, за което аз се борих в продължение на месеци“, каза Байдън, цитиран от БТА.

„Призовавам Сената бързо да изпрати пакета на бюрото ми, за да мога да го подпиша и той да стане закон, за да може бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, която да посрещне спешните си нужди на бойното поле“, се казва в изявление на американския президент.

„Бе преодоляно голямо препятствие за американската помощ за Украйна. Сърцата на най-важните поддръжници на Украйна бият като едно“, написа вчера вечерта германският външен министър Аналена Бербок в социалната мрежа „Екс“.

Европа за първи път изпреварва САЩ по обемите предадена или обещана на Украйна военна, финансова и хуманитарна помощ: европейците ще предоставят два пъти повече средства от американците.

При това поддръжката е планирана за години напред както в бюджета на ЕС като цяло, така и в бюджетите на отделните държави.

Германия, например, е сформирала четиригодишен пакет военна помощ (2024-2027) в размер на 10,5 милиарда евро, а петгодишната подкрепа на Норвегия е с обем от 6,6 милиарда евро, половината от които са предназначени за военни цели.

Многогодишни програми са изготвили и Дания, Великобритания, Швейцария, Швеция, Португалия и Литва. А някои страни са отделили средства и за краткосрочна целева поддръжка – Германия е предвидила за тази цел 619 милиона евро, а Великобритания – 286 милиона.

Ако се съберат всички средства от помощта на ЕС и на членуващите в него държави, получената сума надхвърля два пъти това, което вече са дали или възнамеряват да дават САЩ. А ако към общата помощ на ЕС се добавят и средствата от Великобритания, Норвегия и Швейцария, излиза, че европейските страни са отделили и обещали на Украйна общо 156 милиарда евро, докато САЩ – по-малко от 70 милиарда.

Норвегия е лидер по оказваната поддръжка, предоставяйки средства, възлизащи на 1,7 процента от нейния БВП. Оттам нататък следват особено разтревожените от руската заплаха балтийски страни – Литва, Естония и Латвия. На пето място е Дания, която отделя за Украйна почти три милиарда евро или 1,1 процента от своя БВП.

Съединените щати и Европа са заедно на страната на свободата и срещу „войната на терора“ на руския президент Владимир Путин, заяви още Бербок.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link