НАПРЕЖЕНИЕ В РУСИЯ: Бой с палки и хиляди арестувани по време на протестите

Привърженици на Алексей Навални в акция срещу Кремъл

В Русия започна нов ден на протести с искане за освобождаване на опозиционния лидер Алексей Навални. В десетки градове из страната са задържани над 500 души. Центърът на Москва е блокиран и са въведени извънредни мерки за сигурност.

 


 

Заради часовата разлика, протестите започнаха от Хабаровск и Владивосток в руския Далечен изток. Въпреки студеното време и предупрежденията на властите протестиращи отново излязоха по улиците. В Якутск температурата е минус 40 градуса, но и там десетки изразиха недоволство от политиката на Кремъл.

„Днес дойдох за първи път на митинг. Уморих се от произвола и беззаконието на властите. Няма отговор на нито един поставен въпрос. Искам прозрачност и промяна. Затова съм тук и студът само ме ободрява”, каза Иван, жител на Якутск.

В Москва са въведени изключителни мерки за сигурност и за да се попречи на протестиращите центърът на руската столица е блокиран. Спрян е достъпът до централните улици на града, а седем метростанции са затворени. Властите отправиха строго предупреждение срещу участието в протестите.

„В създадените условия нараства рискът от провокации от страна на организаторите на протестите и участниците в тях. Целта им е да се наруши общественият ред. Така вашата лична безопасност може да се окаже застрашена. Настойчиво ви препоръчваме да се въздържате от участие в неразрешените мероприятия и да предупредите вашите непълнолетни деца и близки”, коментира Ирина Волк, говорител на министерство на вътрешните работи.

Затворени са магазините и заведенията за хранене в централната част на Москва. Заради отцепения център протестиращите започнаха да сменят местата, на които се събират. По време на протестите от миналата събота бяха арестувани над 4000 души.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap