Лукашенко пристигна в резиденцията си с автомат в ръка и бронежилетка (ВИДЕО)

Десетки хиляди протестират срещу преизбирането на президента

Беларуският президент Александър Лукашенко пристигна с хеликоптер в резиденцията си „Дворец на независимостта“ в Минск, облечен в бронирана жилетка и държейки автомат в ръка, показа видеоматериал, публикуван в мобилното приложение Telegram.

Видеото, публикувано в близък до президентската пресслужба канал в Телеграм, показва как Лукашенко слиза от хеликоптера и тръгва към резиденцията, близо до която имаше протести. На кадрите се вижда, че той носи бронежилетка и държи автомат „Калашников“ без пълнител. Президентът беше посрещнат от въоръжена охрана.

Без да назовава никого, Лукашенко заяви пред своите поддръжници, че организаторите на безредиците в страната се намират в чужбина, а участниците получават оттам финансова помощ, както и политическа подкрепа от лидерите на тези страни.

Междувременно властите в Беларус спряха множество информационни уебсайтове, съобщаващи за събитията в страната, обхваната от протести.

Десетки хиляди жители на Беларус протестират в Минск срещу преизбирането на Лукашенко.

Размахвайки знамената с бяло и червено – цветовете на беларуската опозиция, демонстрантите се събраха на Площада на независимостта и по околните улици. Те скандират: „Свобода!“.

Според опозиционни медии и акаунти в месинджъра Телеграм на опозицията на протеста има 100 000 души. Телеграм съобщава, че подобни демонстрации има и в други части на страната.

Миналата седмица в Минск над 100 000 души се бяха събрали, за да поискат оставката на Лукашенко, който е на власт от 26 години.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap