Кибер полицията в Украйна е разбила проруска ферма за тролове с 1,5 милиона акаунта (ВИДЕО)

Организаторите на фермата са използвали и SIM карти на водещи мобилни оператори в Швеция

Полицията в Украйна е ликвидирала руска „фабрика за тролове“ и е иззела над 100 хиляди SIM карти, използвани за създаването на 1,5 милиона фалшиви акаунта с цел разпространяване на дезинформация в интернет, съобщи новинарският канал SVT Nyheter. Според медиите в Швеция голяма част от картите са на шведските оператори Comviq и Lycamobile. „Естествено, смятаме че това е достойно за съжаление, заяви Фредерик Халщан, шеф на отдела за връзки с обществеността в „Tele2“ в разговор за SVT Nyheter.

 

Телевизиите в Швеция показаха оперативен запис на Националната полиция на Украйна отпреди две седмици, в който се виждат хиляди SIM карти в чували, а също и множество включени мобилни телефони и мобилни широколентови връзки. Филмът, който е публикуват от Киберотдела на Националната полиция на Украйна, показва въоръжени служители на полицията, претърсващи руска фабрика на тролове в рамките на общонационалната операция „Фабрика на ботове“.

По време на претърсване на домове са иззети над 100 хиляди SIM карти, които са служили за регистрация на фалшиви акаунти. Общо мрежата от ботове е разполагала с над 1,5 милиона акаунта в различни социални мрежи, услуги за електронни пощи и комуникатори.

Ботовете са били регистрирани с цел разпространяване на дезинформация и на проруска пропаганда“, съобщава украинската полиция.

В хода на акцията срещу фермите или фабриките за ботове са разкрити незаконните дейности на 31 лица от различни региони на Украйна.

Организаторите на фермите са регистрирали бот акаунти, от които се разпространяват фалшификати и незаконно съдържание. По-специално публикациите и коментарите са съдържали прокремълски разкази, оправдания за окупацията на украински територии, военна пропаганда и дискредитиране на защитници на Украйна или представители на властите.

  Известен астролог: През този Месец Украйна ще разруши кримския мост и ще победи

По време на операцията киберполицията на Украйна е открила факти на „заразяване“ на мобилни устройства на граждани със зловреден софтуер. Принципът на неговата работа се състои в скритото дистанционно получаване на SMS-съобщения за проверка на кода при регистриране на акаунти в различни услуги от чуждо име.

Както разкрива шведската публична телевизия SVT сред иззетите карти се намират опаковки на Lycamobile с текстове на шведски език и камари SIM карти от марката Comviq, която е собственост на Tele2.

Можем да предполагаме, че каритте на Comviq са били използвани а нещо, което се явява престъпна дейност, коментира Фердрих Халщан.

След избухването на войната в Украйна Comviq пусна безплатни разговори в Украйна и от Украйна, за да могат хората, бягащи от агресора лесно да общуват помежду си.

  Известен астролог: През този Месец Украйна ще разруши кримския мост и ще победи

„Ако тази система е била използвана и послужила за нещо, което може да се счита за престъпна дейност, то ние, разбира се, разглеждаме това много сериозно“, добави Халщан.

Както напомня SVT, в миналото в Швеция беше относително лесно да се получи SIM карта без регистрация. От 1 август 2022 година не може да се купуват нерегистрирани и анонимни карит за мобилни телефони, нито мобилен широколентов интернет. В началото на август м. г. украинската полиция разби подобна на сегашната ферма за около 1 милион ботове, разположена в Киев, Харков и Виница. Тогава използваните SIM карти бяха едва 5 хиляди, а в помощ на троловете са били и 200 прокси сървъра за скриване на действителния IP адрес.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link