ЕМА одобри хапчето на Merck срещу COVID-19 при спешни случаи

Европа се бори с нарастващия брой случаи на заразени

В петък надзорният орган по лекарствата на ЕС заяви, че страните могат да използват хапчето срещу COVID-19 на Merck при спешни случаи, предизвикани от нарастващия брой случаи, преди лечението да бъде официално одобрено в целия блок.

„Лекарството, което в момента не е разрешено в ЕС, може да се използва за лечение на възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от развитие на тежка форма на COVID-19“, се казва в изявление на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В петък надзорният орган за лекарствата на ЕС започна да разглежда хапчето срещу COVID-19 на Pfizer за спешна употреба от държавите членки, тъй като Европа търси начини да се справи с внезапния скок на случаите на коронавирус, съобщи АФП.

Този ход ще позволи на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да консултира страните, които искат да използват обещаващото антивирусно лечение на американския фармацевтичен гигант, преди да получи официално одобрение в целия ЕС. „ЕМА прави преглед на наличните към момента данни за употребата на Paxlovid, перорално лечение на COVID-19, разработено от Pfizer“, заяви базираната в Амстердам ЕМА.

„ЕМА започва този преглед, за да подкрепи националните органи, които могат да вземат решение за ранната му употреба за COVID-19, например в условия на спешна употреба, преди разрешението за пускане на пазара“, заяви тя. Пълният „текущ преглед“ за официално одобрение се очаква да започне следващата седмица, но ЕМА заяви, че иска да може да помогне на националните органи „във възможно най-кратки срокове“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link