Банкомати по Черноморието такса от 15%

Удръжката за услугата да получиш собствените си пари може да стигне към 10-15%

Такса за теглене от банкомат, която е достатъчно голяма сякаш всъщност това представлява самото теглене – за такава скандална схема разказва Mediapool. При това схемата е … законна, или поне така излиза с оглед реакцията на официални институции.

Удръжката за услугата да получиш собствените си пари може да стигне към 10-15% – ако ползваш банкомати ATM на „Euronet“ по Българското Черноморие. Ако тегленето е за по-голяма сума, тогава резултатът става особено явен.

Читател твърди, че при опит да изтегли 800 лв. се оказало, че таксата е 110 лв., а случката е от банкомат в Слънчев бряг. В района банкомати на Euronet има още в Несебър и в Равда. Въпросът обаче е какви и колко други банкомати има в съответните райони. Чисто субективни впечатления на туристи са, че „нормалните“ банкомати са по-малко, докато тези на Euronet са се увеличили през тази година.

В международния сайт на Euronet се казва, че компанията работи в 170 държави, като има 49 719 банкомати и е извършила 4.7 милиарда трансакции през 2019 година. Информацията в Търговския регистър на България сочи, че дружеството „Юронет Сървисис“ е собственост на „И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В.“ – компания, регистрирана в Холандия. Управители на „Юронет“ са трима чужди граждани – гръкът Димитриос Верикиос, унгарецът Андреа Валачай и американецът Рики Лий Уелър. В България компанията е регистрирана с 2 лв. капитал на адрес бул. „Мария Луиза“ 9-11 в София.

Община Несебър уверява, че проверява сигнала за безбожната такса. Но Euronet работи след сключен договор точно с общината. Разбира се, Община Несебър не може да влияе на работната политика на компанията, но контролира къде се разполагат банкомати – по процедура за преместваеми обекти и „съгласувана схема от Съвет на директорите на „Слънчев бряг“ АД, одобрена от Министерство на туризма по Закон за устройство на Черноморското крайбрежие и разгледана от Комисия за поставяеми обекти в Община Несебър и издадено разрешение за всеки отделен обект“.

Оказва се, че в Слънчев бряг (зона Изток т.е. на 650 000 кв. метра) има цели 7 банкомати на „Юронет Сървисис“ ЕООД“. Извън зоната, стопанисвана от „Слънчев бряг“ АД, в комплекса съществуват устройства, които са в частни имоти (хотели и други), както и на територия на Община Несебър, съобщават още от дружеството.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг искат общината да прекрати договорите си с такива некоректни към туристите фирми, заради негативния имидж, който създава на курортния комплекс.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap