Австрия налага пълен локдаун от понеделник и задължителна Covid ваксинация от 1 февруари 2022 г.

Австрийското правителство обяви в петък, че страната ще влезе в общонационален локдаун от следващия понеделник

като от февруари следващата година влизат в сила и задължителна обща ваксинация срещу Covid-19, предаде Ройтерс.

Така Австрия ще стане първата страна в Западна Европа, която отново наложи пълен противоепидемичен локдаун от 22 ноември. Тя може да се превърне и първата държава в света, която ще разшири изискването за задължителна ваксинация срещу коронавирус сред цялото население, а не само при различни групи от хора с висок риск от заразяване с болестта.

Приблизително две трети от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу Covid-19, като това е едно от най-високите нива на ваксинация в Западна Европа.

Решението за въвеждане на пълен локдаун на национално ниво от понеделник е факт, след като през последните 24 часа в Австрия беше отчетен рекорден брой от 15 809 новозаразени с коронавирус и нови 48 смъртни случая.

Новите инфекции са сред най-високите на континента, като тяхната осреднена 7-дневна честота е  991 на 100 000 австрийци.

В отговор на ситуацията канцлерът Александър Шаленберг обяви, че Австрия ще бъде поставена в 20-дневен пълен локдаун в сила от 22 ноември до 13 декември.

Правителството планира да наложи и общо изискване за задължителна ваксина срещу Covid-19 от 1 февруари 2022 г.

„Не успяхме да убедим достатъчно хора да се ваксинират“, каза канцлерът Александър Шаленберг на пресконференция, като посочи, че локдаунът  ще започне в понеделник, а изискването за ваксинация на 1 февруари догодина.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link