Януарският „скок“ на цените в Хърватия се оказа едва 0.2%

Месечната инфлация в Словакия, Австрия и Франция е по-висока, показват експресни данни на Евростат

Истерията за „колосалното“ поскъпване в Хърватия след въвеждането на еврото от 1 януари се оказа силно преувеличена. Поне това показва безпристрастната статистика. Цените в най-новия член на еврозоната са се увеличили само с 0.2% спрямо декември, сочат току-що публикувани данни на Евростат. Те са експресна оценка за инфлацията в еврозоната.

Оказва се, че в поне 6 държави – членки на еврозоната, инфлацията е по-висока („поне“, защото данните за Германия и Словения не са готови). „Шампион“ е Словакия, където само за месец е регистрирано поскъпване с 2.7 на сто. В Австрия цените са се качили с 0.8%, в Естония и Латвия – с 0.7%, в Литва  – 0.6%.

  ЗА или ПРОТИВ приемането на ЕВРОТО сте? (АНКЕТА)

Както се вижда, инфлационните процеси в Хърватия не са нещо безпрецедентно и е нелепо еврото да бъде заклеймявано. Евростат още не е публикувал данни за страните извън Еврозоната, но със сигурност ще излязат още държави с по-голям ръст на цените през януари.

Ако се сравняват цените през този януари с година по-рано, Хърватия отново не е лидер. Тя е с по-ниска инфлация (12.5%) от трите прибалтийски републики (първа е Латвия с над 20% скок на годишна база) и Словакия.

Усещането за галопиращи цени в Хърватия се дължи главно на поскъпването на храните. Но това е проблем в повечето страни в Европа, вкл. и у нас. Пак според „горещите“ данни на Евростат в еврозоната цените на стоките от групата „храни, напитки и тютюневи изделия“ са се увеличили средно с 14% за година. В Хърватия процентът не е много по-висок от средното за еврозоната – поскъпването в тази група стоки е 15,4% спрямо януари 2022 г., съобщава „Ютарни лист“, като цитира Националния статистически институт.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link