Украинската прокуратура идентифицира първия руснак, заподозрян за убийства в Буча

Това съобщи главната прокурорка на страната Ирина Венедиктова

Украинската прокуратура обяви името на първия руски войник, заподозрян за убийства на цивилни жители на град Буча. Това съобщи главната прокурорка на страната Ирина Венедиктова в профила си във Фейсбук.

Буча е предградие на Киев, от което руската армия се изтегли на 31 март и това позволи на екипи от следователи и съдебни лекари да проучат района и да съберат данни за евентуални военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

Заподозреният е Сергей Колоцей, командир на подразделение на Националната гвардия на Русия. Според събраните до момента доказателства той е отговорен за убийствата на четирима невъоръжени мъже в Буча, извършени на 18 март.

В началото на април в Буча бяха открити масов гроб и десетки тела на убити цивилни, лежащи по улиците. Снимките от предградието на Киев шокираха света и провокираха обвинения от Запада срещу Русия, които тя отрича, определяйки кадрите като инсценирани.

 

Според данните, описани подробно от Венедиктова в понеделник, Сергей Колоцей е заподозрян и за измъчването на друг цивилен, който е бил принуждаван да признае, че е извършвал диверсионни действия срещу руските войски.

Първоначално цивилният мъж е бил бит в мазе с юмруци, автомат и дръжка на нож. След това е бил отведен на друго място и прострелян близо до ухото като имитация на екзекуция, твърди украинската главна прокурорка.

Според изнесената от нея информация руският военнослужещ Колоцей е бил официално уведомен, че е заподозрян в убийствата на цивилни. В публикацията на Венедиктова обаче не се споменава за официално повдигнати обвинения срещу него.

Миналата седмица тя съобщи за десетима идентифицирани войници от 64-та механизирана пехотна бригада на руските въоръжени сили. Тогава Венедиктова каза, че те са заподозрени в „жестокост към цивилни и други военни престъпления“.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link