Тагарев: Мобилизацията е признание за провала на Русия в Украйна

Преди всичко обявената частична мобилизация в Русия означава признание за провала на започнатата специална военна операция в Украйна.

Путин вече търпи сериозни загуби на бойното поле и руските сили са принудени да отстъпват под украинския натиск.

Това заяви пред БНР военният експерт и бивш министър на отбраната проф. Тодор Тагарев по повод обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация на част от територията на Русия. Тагарев посочи, че е интересна смяната на наратива на руския президент от момента, в който заяви, че ще сваля нацисткия режим в Киев, до днешната му теза, че трябва да се съхрани суверенитетът и териториалната цялост на Русия.

„Тук е важно да се каже че никой не нарушава териториалната цяло, Русия не е заплашена. Въпросът е кое той счита, че е териториална цялост на Русия. Вероятно той включва тук Крим, можем да бъдем убедени, и предизвестените резултати от фалшивите референдуми, готвени за следващата седмица“, каза бившият военен министър.

Вчера сепаратистките администрации в Луганск, Донецк и в Херсон обявиха, че ще организират референдуми за присъединяване към Русия. Според Тагарев Путин е в безизходица, защото Русия губи части от окупираните територии всеки ден, а единственият резултат за тези 7 месеца беше пълната окупация на Луганск. „Но украинските ВСУ успяха да възстановят контрола върху някои части на Луганска област. Той държи Донецка област наполовина, Запорожието още по-малко, Херсонска също там някъде. Какъв референдум ще правят, за какво?“, попита той.

По думите му анализите, които предвещават процеси на разпад в Русия, се използват от руското ръководство за обяснения като заплаха от Запада, каквато всъщност му няма. Относно поредния намек за изпозлзване на ядрени оръжия в днешното обръщение на руския президент, Тагарев напомни, че не трябва да се забравя, че Русия от първия ден на войната подчертава възможността си да използва ядрено оръжие:

„Именно затова, и в пълно съответствие с теория на възспирането, Байдън призова Путин да не ползва ядрени оръжия за масово поразяване, защото „иначе ще има последствия“. Това е предупреждение в случай, че Русия използва ядрено оръжие. Никой няма намерение да използва такова срещу Русия, ако тя не предприеме подобен ход.“



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link