Съдът в Хага нареди ареста на Путин

Международният наказателен съд (МНС) в Хага е издал заповед за ареста на руския президент Владимир Путин

Путин е обвинен, че е отговорен за военнопрестъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Според досъдебната камара на МНС има „основателни причини да се вярва, че всеки заподозрян носи отговорност за военното престъпление на незаконно депортиране на население и това на незаконно прехвърляне на население от окупирани райони на Украйна към Руската федерация във вреда на украински деца“.

Решението нарежда Путин дори лидери като Омар ал Башир, президента на Судан, свален през 2019 г. и издирван за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур в началото на века.

  Язовирна стена в Русия се скъса и наводни над 600 жилищни сгради

Издадена е и издадена заповед и за ареста на упълномощената за правата на децата Мария Лвова Белова, заради случаите на „незаконни депортации“ на деца от Украйна. Русия настоява – и повтори тезата си вчера – че депортациите представляват евакуации на цивилно население, пожелало доброволно да се прехвърли в страната от съображения за сигурност. Украйна отхвъпя тази теза.

Нито Украйна (която обаче засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на МНС. Съдът обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна.

За плановете на съда да започне първите дела за войната в Украйна се говори от миналата седмица, когато за това писа и „Ню Йорк таймс“, но дали Путин ще бъде на прицел, не бе известно.

  Язовирна стена в Русия се скъса и наводни над 600 жилищни сгради

Днес МНС заявява, че е обмислян вариантът заповедите да се издадат, без да се оповестяват, но е решено, че публичното потвърждаване ще „допринесе за това да се предотврати по-нататъшното извършване на престъпления“.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link