Спряха детските на 158 ученици заради бягства от час

Месечните помощи на 10 591 деца са спрени от началото на учебната година до 19 декември

заради натрупани пет неизвинени отсъствия в училище в рамките на един месец.

Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Деница Сачева до депутата от БСП Георги Гьоков на въпрос за раздадените помощи през изминалата година.

В Кърджали техният брой е 158 деца, от които 144 са в училищна възраст, а 14 в предучилищна разказва Цветомир Хаджиев директор на Агенция за социално подпомагане-Кърджали.

До сега детските се спираха за месец при натрупани пет отсъствия от училище. От тази учебна година обаче санкциите са по-сериозни и ако ученик отсъства без основание от час пет пъти, то помощите на семейството се спират за една година. Санкцията се прилага и за децата от предучищната група, както и за тези в детската градина, но ако са натрупали неизвинени отсъствия от три дни.

За да получат пълен размер на детските надбавки, семействата трябва да имат доходи до 410 лв. на калпак. Така на семействата с едно дете се отпускат 40 лв., на тези с две – 90 лв., а за семейства с три деца – 135 лв. Тези с доходи от между 410,01 лв. и 500 лв. на глава от семейството пък получават 80% от пълния размер на помощта, или 32 лв. за едно дете.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link