Румен Радев върна решението за назначаване на Гешев за главен прокурор

Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности, заяви още държавният глава

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

„Изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначенията на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“, каза държавният глава.
„Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към членовете на ВСС, които избират главния прокурор“.
„И преди съм казвал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането само на един кандидат не само я лишава от състезателност, но лишава институцията от престиж“.
Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности, заяви още държавният глава.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link