Родните хотелиери са притеснени от отварянето на границите с Гърция и Сърбия

Решението за отваряне на границите с Гърция и Сърбия притесни хотелиерите по нашето Черноморие.

Пред NOVA министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че от 1 юни ще може да се пътува без карантина не само за командировки, но и за туризъм.

Собственици на хотели и къщи за гости по Южното Черноморие са притеснени, тъй като, по думите им, това щяло да доведе до отлив на българските туристи. Готови са на промоционални цени, за да имат все пак работа.

От 1 юни българските граждани ще могат свободно да  пътуват без карантина до съседните ни Гърция и Сърбия.

„Ние предложихме да се пътува с декларация, така че да не се създават допълнителни усложнения”, обясни Ангелкова.

От министерството водят разговори и с други страни, при които епидемичната обстановка е сходна. Целта е размяна на туристи само срещу декларация.

Това лято по Черноморието обаче разчитат главно на българските граждани.  От бранша смятат, че само 20 % от българите няма да пътуват заради страх от зараза.

„В Гърция ще бъдат около 500-550 хиляди и в Турция ще излязат в порядъка на около 350 000”, обясни Румен Драганов от Националния борд по туризма.

Около 4 милиона пътувания щяло да има до родното Черноморие. В Лозенец обаче хотелиерите не са оптимисти, ако се отвори границата с Гърция.

„Много малко ще бъдат тези, които могат да  си го позволят. Знаете с извънредното положение, много хора бяха съкратени от работа, отпуски принудителни, неплатени, платени”, заяви Таня Желязкова- собственик къща за гости.

В малкото градче повечето хотелиери имат кредити и ипотеки и са притеснени, че  очертаващият се кратък сезон няма да им помогне да стабилизират бизнеса си. Въпреки това са готови да свалят цени.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link