Психиатър за състоянието на Путин

Виждам една пародия на войната, която поведе Хитлер срещу света. Историята се повтаря като пародия.

Това е нещо като нахлуването в Полша през 1939 г. Напомня на екзалтацията на германския народ по времето на огромните митинги и поздравите на фюрера. Това обясни психиатърът Любомир Канов в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Според него процесът по отрезвяване започва обикновено с катастрофално поражение.

“Путин, а и цялата нация, боледува не толкова от психическа отколкото от социална болест. Аз я наричам тотализъм. Тя обхваща големи маси от хора, начело на които стои авторитарен лидер. Те не са вкоренени в идеология, а прилича повече не езичество. Става въпрос за изключителност, която по думите на Рилке, доближава лидера до Бога. Тази ситуация отива към магическото мислене. Това я прави опасна, защото не почива на рационално мислене, а на магически доводи. Става въпрос за идеология за изключителността на Русия, която трябва да промени света”, обясни психиатърът.

По думите му санкциите втвърдяват руския народ.

“Между многото руснаци има гениални творци, критично мислещи, интелигентни хора. Те обикновено обаче биват арестувани и отиват в Гулаг”, допълни Канов.

Според него Путин се страхува от “бездната, която сам е изкопал” и е “подобен на плаха от ъгъла, който той е гонил в своето действие. Той е в такава безизходица, че е скочил върху лицето му”.

За да разберем Путин, трябва да четем руските класици по думите на Канов: “Той действа на блатарския принцип – ти да умреш днес, а аз утре”.

“Когато си притискан от другите, развиваш компенсаторна психология, развиваш състояние на величие”, завърши той.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link