Протестиращи поискаха оставка на епископ Тихон, дошъл да освети третия лъч на метрото

Той им отвърна, че една молитва „Отче, наш“ не могат да кажат, а те контрираха, че той трябвало да ги научи на въпросната молитва.

Едно от най-радикалните крила – на т.нар. сдружение „Боец“ се появи на тържественото откриване на третия лъч на столичното метро. Повика срещу Йорданка Фандъкова, правителството и политиците, които се появиха и от немай къде потърсиха и сметка на свещеника, осветил третия лъч на метрото и му поискаха оставката.

Отчето запази самообладание и им отвърна, че те една молитва „Отче, наш“ не могат да кажат. Според протестиращите обаче попът трябвал да ги научи, а той не го направил. Демонстрантите обвиниха Църквата за своето невежество, а от тълпата започнаха да се провикват странни индивиди, които смятат, че това не била тяхната църква, а на ГЕРБ и „гербаджийския синод“. Протестиращите наричаха свещениците – „мърши“ и „подлоги“.

Протестърите нарекоха БПЦ „църквата на ГЕРБ“ и „гербаджийски синод“ с възгласи „мърши“. Акция е била организирана от т.нар. гражданско сдружение БОЕЦ.

Епископ Тихон е роден на 26 май 1945 година със светското име Христо Георгиев Иванов в Щутгарт, Германия. Майка му Елисавета е германка, а баща му Георги Христов е българин – оперен певец. Кръстен е в руската църква в града „Свети Николай“, тогава под управлението на Руската православна църква зад граница. В 1946 година семейството му се връща в България. Тъй като майка му е германка, е преследван от властите и интерниран в провинцията. В 1977 г. се изселва в Германия, където от 1978 до 1981 година учи в средно медицинско училище и след това работи като фелдшер в болница в Щутгарт.

Днес под патронажа на епископ Тихон се организират множество групи за социално подпомагане, които работят благотворително с големите болници в София.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link