Прокуратурата назначи две експертизи за убития лешояд

Съдебна ветеринарно-медицинска експертиза и съдебна балистична експертиза ще бъдат назначени в хода на разследването за отстрела на черния лешояд Ултрон в района на Йончево.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Пловдив.

С постановление на държавното обвинение в Кърджали са дадени указания за събиране на доказателства за авторството на деянието и механизма на извършването му.

Бракониерският отстрел е станал на 27-28 март в района на чернооченското село Йончево.

Според данни от сателитен предавател черният лешояд Ултрон е застрелян на територията на държавното ловно стопанство „Женда“, твърди Ивелин Иванов, ръководител на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ на организацията „Зелени Балкани“.

Лешоядът, който бе дарен на България от белгийски зоопарк през 2019 г., се е връщал у нас след зимуване в гръцката част на Източните Родопи, в района на Национален парк „Дадя“, където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. През цялото време поведението му и движението му е проследявано от сателитния предавател, който дава сигнал, че птицата е в беда.

Открита окървавена в мъглата, за живота ѝ започват да се борят дни наред ветеринарни специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Ултрон обаче не оцелява и умира преди да навърши година.

Директорът на Държавно ловно стопанство „Женда“ Николай Янчев категорично отхвърли вероятността черният лешояд да е прострелян от горски служител. Според него, изстрелът е произведен от любителско оръжие – флоберка.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link