По 10 000 лв трябва да платят нарушилите карантината в Кърджали

Изселниците:  на пункта „Капитан Андреево“ ни казаха, че в следващите 14 дни ще сме под карантина, но в първите 12 часа можем да правим каквото си искаме.

Това е оправданието на нарушителите на карантината.

Седем от тях са потърсили услуги в сектор „Български документи за самоличност“ в Кърджали на 1 и 2 юни. Всички са били в срок на 14-дневна изолация, която не са спазили.

По случаите са образувани досъдебни производства по чл.355, ал.2 от Наказателния кодекс за нарушаване на противоепидемични мерки. Законът предвижда за нарушителите лишаване от свобода до 5 години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Седем дни срок даде съдът в Кърджали на жител на областния град да плати доброволно глоба в размер на 10 000 лева. В противен случай ще бъдат предприети действия за принудително събиране.
Кърджалиецът е случай №2 на осъден за нарушаване на задължителна карантина по време на извънредното положение. Той трябвало да прекара 14-дневния период в дома си, но само два дни след налагането на мярката бил установен да се разхожда извън жилището си.

Кърджалиецът сключи споразумение с прокуратурата. Той получи условно наказание от 10 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване бе отложено за период от 3 години. Глобата, която трябва да плати обаче, е в размер на 10 000 лева.

Припомняме, че преди дни с присъда от 6 месеца, но условно, се размина и друг жител на региона, нарушил задължителната карантина. Мъжът излязъл от дома си в чернооченското село Комунига, за да се разходи в градината си.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link