Платформата за предварително записване за ваксинация във Виена официално заработи

Готовност за ваксинация може да бъде заявена и на телефон 1450.

На специално създадения уебсайт https://impfservice.wien всеки, живеещ във Виена, може вече да заяви желанието си да бъде ваксиниран. Регистрацията все още не дава възможност за получаване на конкретен ден и час. Това ще се случи в един по-късен момент, когато стане ясно кога и какви количества ваксини ще бъдат получени

От тази възможност могат да се възползват всички живеещи в Австрия на възраст над 16 години.

За регистрацията е необходимо попълването на специален формуляр, а след изпращането му се получава потвърждение, че заявката е получена.

През уикенда, още преди да бъде обявен официалният старт на кампанията, повече от 120 000 човека във Виена са заявили готовност да получат ваксина (данни към 15.00 ч в неделя). В Долна Австрия техният брой е 99 100.

Определяна не приоритетни групи

Заради все още ограниченото количество ваксини, към момента се ваксинират само хора от рисковите групи (живеещите и персонала в домовете за възрастни хора, медицински персонал и др.) При предварителното записване желаещите могат да посочат дали принадлежат към някоя от групите (професии, изискващи близък контакт с клиентите, работещи в сферата на търговията, културата, спорта и т.н). Целта на предварителната регистрация е да се подредят хората в различните приоритетни групи.

Предвидена е възможност и за ваксинация в „последния момент”. Тя се отнася за тези, които са се записали в ‘листа на чакащите”. Ако някъде неочаквано остане ваксина, регистриран в тази група получава съобщение, че в следващите час-два може да бъде ваксиниран.

На сайта е представена подробна информация за процеса на имунизация и действието на ваксините на немски, английски и турски език.

Ваксините са безплатни и не са задължителни.

Досега 102 790 човека в Австрия са получили първата доза от ваксината на Biontech/Pfizer.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link