Планът на Меркел за смекчаване на мерките е готов – първо отварят училища

На пресконференция на 9 април канцлерът Ангела Меркел заяви, че вдигането на рестрикциите ще става на малки стъпки

Германската академия на науките „Леополдина“ вече е готова с доклада как да се смекчат ограниченията, наложени в страната заради епидемията от коронавируса, съобщи онлайн изданието на „Шпигел“.

На пресконференция на 9 април канцлерът Ангела Меркел заяви, че вдигането на рестрикциите ще става на малки стъпки, но от голямо значение за решението на федералното правителство ще бъде изследването на Академията на науките „Леополдина“.

Препоръките на учените, събрани в 19 страници, идват точно ден преди насрочената среща на Меркел и ключови министри с премиерите на 16-те провинции. Темата на разговора е отпускане на мерките и връщане към нормалността.

Пред „Шпигел“, които първи разпространиха новината за доклада и разполагат с документа, президентът на „Леополдина“ Гералд Хауг споделя: „На всяка цена трябва да предотвратим втора вълна на инфекцията. Изискванията за спазване на дистанция и на хигиенните мерки продължават. При смекчаване на мерките задължително ще се спазва разстояние от два метра, а ако това не е възможно, предпазната маска е задължителна.“

Според академиците решението за налагането на драстичните мерки за ограничаване на социалните контакти в първата фаза на заразата е било правилно, независимо от недостатъчната информация. Сега информацията трябва значително да се подобри, като условието за това е тестване на населението, което да даде представа за имунизационния му статут. Трябва да е ясно колко човека са заразени, колко са изградили вече антитела.

Друго условие е използването на мобилно приложение, както в Южна Корея, което да проследява контактите. Така при случай на заразен могат бързо да се проследят контактите лица. Гражданите ще дават данните се доброволно. Учените препоръчват да се даде информация на хората за смисъла на приложението, така че те да имат мотивацията да го използват.

Първата препоръка на „Леополдина“ е училищата да отворят, „колкото се може по-скоро“. Това се налага, защото обучението от домовете задълбочава и без това съществуващото социално неравенство в обществото. Носенето на маски в училищата ще бъде задължително, като препоръката е в един клас да се събират до 15 ученици.

Ако броят на заразените се стабилизира на ниски нива, а спазването на хигиената продължи, няма пречка за смекчаване на мерките, които важат за публичния живот. Магазините за търговия на дребно и ресторантите могат отново да започнат работа, като и тук важи условието за предпазните маски. Всеки гражданин трябва да носи такава в себе си и да я използва, ако обстоятелствата не позволяват да поддържа дистанция от две метра.

Там, където е възможно, работата в режим хоумофис трябва да продължи. Където това не е възможно, се препоръчва двусменен режим на работа с разстояние между работните места.

При пътуване с влак, самолет и автобус също трябва да се спазва дистанция между пътниците, като се препоръчва промяна в резервациите, така че да се осигурят свободни места между клиентите.

„Шпигел“ отбелязва, че Меркел внимателно ще прочете препоръките, а преди да пристъпи към смекчаване на мерките федералното правителство трябва да осигури предпазни маски – не милиони, а милиарди.

26 учени с различни специалности са участвали в изследването, което съдържа препоръки и за икономиката, психичното здраве, „Зелената сделка“, подхода на общоевропейско ниво.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link