Петте неизвестности пред Великобритания след Брекзит

Обратното броене на Брекзит започна и сега има по-малко от месец, докато Великобритания вече няма да бъде член на Европейския съюз, пише вестник The Daily Express. Но все още има някои сериозни „неизвестни“ за Великобритания- какви са големите проблеми с напускането на Обединеното кралство?

Бизнес
Ефектът на Брекзит върху бизнеса е една от най-големите неизвестности пред напускането на Обединеното кралство. Когато преговаря за отношенията след Брекзит премиерът Борис Джонсън ще трябва да направи план за действие за да защити бизнес интересите на Обединеното кралство.
Следователно първото неизвестно е дали премиерът ще запази предпочитанията си за „твърд Брекзит“.
Емоционално и идеологически Джонсън е дълбоко привързан към „освобождаването“ на Великобритания от всеобхватната регулаторна система на ЕС, за да създаде по-ефективна „Глобална Великобритания“.
Сключването на сделка обаче е труден процес за Борис Джонсън.

„Нека да извършим Брекзит“
Друга огромна несигурност за предстоящия процес е дали премиерът ще може да „извърши Брекзит“, в смисъл да го измести от върха на дневния ред на новините.
Британците са уморени от Брекзит и Борис Джонсън заяви, че се надява, че след датата на излизане на 31 януари, страната да може да се съсредоточи върху други теми, а именно върху Националната здравна служба, образованието и кризата на социалните грижи.

Северна Ирландия
Въпросът за Северна Ирландия е основен момент при сделката за излизане от ЕС. Демократическата юнионистична партия нарече сделката „абсурдна“ и „неконституционна“, но премиерът заяви, че британският електорат има малко грижи или интерес от Северна Ирландия и всички проблеми, произтичащи от прилагането на сделката, могат да бъдат отстранени по-късно.

Независимостта на Обединеното кралство от правилата на ЕС
Голяма несигурност, пред която е изправено Обединеното кралство при напускането от ЕС, е доколко законите, подзаконовите и търговските правила ще се променят от действащите на ЕС.
Обхватът на промяната в ключовите области ще има последващо въздействие върху търговските сделки, подписани с други страни и други аспекти на Великобритания след Брекзит.
Например, степента на готовност на Борис Джонсън да се съгласи да спазва правилата на ЕС относно правата на работниците, околната среда и държавните помощи, в резултат на това ще се определи дали той може да осигури достъп до „нулева тарифа“ на единния пазар на ЕС.

Преходен период
Засега Борис Джонсън категорично е изключил всяко удължаване на преходния период, който е възможен съгласно член 50. Премиерът има възможност да промени своето мнение до 1 юли относно продължителността на периода.
Но ако не промени решението си, той ще има 11 месеца, за да сключи сделка за сътрудничество между ЕС и Великобритания в областта на търговията и сигурността.

Източник: Фокус Нюз



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link